AKTUELNO

Izetbegović: Politika je umijeće mogućeg, poslat ćemo reducirani ANP koji će prihvatiti NATO

Prema njegovom mišljenju, rok od mjesec dana za formiranje Vijeća ministara BiH je preambiciozan

Bakir Izetbegović. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

9.8.2019

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je da trenutno nijedan politički predstavnik Srba nije spreman za članstvo BiH u NATO-u, ali da je u tim okolnostima ipak potrebno napraviti iskorak. 

Komentirajući stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da neće podržati izbor novog mandatara bez usvajanja odluke o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Izetbegović je u intervjuu za BHRT kazao kako je to i stav SDA, od početka procesa formiranja vlasti u BiH.

- Dok se radio sporazum, ja sam bio na vezi s gospodinom Komšićem i on je insistirao na ANP-u. Imaju se poštovati zakon, Ustav, ranije odluke Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara. Taj okvir je MAP. To je sasvim jasno i rečeno je da će biti poslani nacrti i planovi u Brisel – kazao je Izetbegović.

Kada je riječ o NATO-u, on je naglasio da je "politika je umijeće mogućeg". 

- Šta je to moguće, s obzirom na unisoni stav srpskih predstavnika iz RS i s obzirom na naš stav da mora biti ANP-a, to je reducirani ANP, koji će prihvatiti NATO. Ja ne vidim moguće rješenje mimo toga. Vidim samo mogućnost produbljivanja krize. Znate, kad neko pritiskuje gas, a neko drugi povuče kočnicu, polome se zupčanici u mašini. Nama ta stvar ne treba i ne treba nam tonjenje u duboku krizu. Mi devet godina imamo zastoje kada je u pitanju NATO – istakao je Izetbegović. 

Prema njegovom mišljenju, rok od mjesec dana za formiranje Vijeća ministara BiH je preambiciozan.

- Traženi su čak i kraći rokovi. Ja mislim da mi možemo neke bitne pomake napraviti. Recimo, ako bude pameti i spremnosti, definirati stvari sa ANP-om. Kada tu stvar prevaziđemo, mislim da kreće sve ostalo, da smo tada jednostavno odvezali taj čvor i da idu sve ostale stvari. Da li će to biti dva ili dva i po mjeseca, za mene to nije toliko važno – kazao je Izetbegović.

On je potvrdio mogućnost da u ime SDA, pozicija ministra vanjskih poslova pripadne Biseri Turković.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.