AKTUELNO Predsjednik SDA u intervjuu za BHRT

Izetbegović: Politika je umijeće mogućeg, poslat ćemo reducirani ANP koji će prihvatiti NATO

Prema njegovom mišljenju, rok od mjesec dana za formiranje Vijeća ministara BiH je preambiciozan

Sl. M. / Avaz.ba
09.08.2019 14:17

Bakir Izetbegović

Foto: Arhiv

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je da trenutno nijedan politički predstavnik Srba nije spreman za članstvo BiH u NATO-u, ali da je u tim okolnostima ipak potrebno napraviti iskorak. 

Komentirajući stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da neće podržati izbor novog mandatara bez usvajanja odluke o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Izetbegović je u intervjuu za BHRT kazao kako je to i stav SDA, od početka procesa formiranja vlasti u BiH.

- Dok se radio sporazum, ja sam bio na vezi s gospodinom Komšićem i on je insistirao na ANP-u. Imaju se poštovati zakon, Ustav, ranije odluke Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara. Taj okvir je MAP. To je sasvim jasno i rečeno je da će biti poslani nacrti i planovi u Brisel – kazao je Izetbegović.

Kada je riječ o NATO-u, on je naglasio da je "politika je umijeće mogućeg". 

- Šta je to moguće, s obzirom na unisoni stav srpskih predstavnika iz RS i s obzirom na naš stav da mora biti ANP-a, to je reducirani ANP, koji će prihvatiti NATO. Ja ne vidim moguće rješenje mimo toga. Vidim samo mogućnost produbljivanja krize. Znate, kad neko pritiskuje gas, a neko drugi povuče kočnicu, polome se zupčanici u mašini. Nama ta stvar ne treba i ne treba nam tonjenje u duboku krizu. Mi devet godina imamo zastoje kada je u pitanju NATO – istakao je Izetbegović. 

Prema njegovom mišljenju, rok od mjesec dana za formiranje Vijeća ministara BiH je preambiciozan.

- Traženi su čak i kraći rokovi. Ja mislim da mi možemo neke bitne pomake napraviti. Recimo, ako bude pameti i spremnosti, definirati stvari sa ANP-om. Kada tu stvar prevaziđemo, mislim da kreće sve ostalo, da smo tada jednostavno odvezali taj čvor i da idu sve ostale stvari. Da li će to biti dva ili dva i po mjeseca, za mene to nije toliko važno – kazao je Izetbegović.

On je potvrdio mogućnost da u ime SDA, pozicija ministra vanjskih poslova pripadne Biseri Turković.

Komentari

NA VRH