MIGRANTSKA KRIZA

Ružnić: Hitno uspostaviti koordinaciju svih nivoa vlasti u BiH

Neophodna brza realizacija zaključaka iz Brisela

Mustafa Ružnić. Fena

Fena

9.8.2019

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem je sastanku istakla važnost brze realizacije zaključaka sa sastanka članova Vijeća ministara BiH s predstavnicima Evropske unije u Briselu.

- Zbog povećanog priliva migranata i izbjeglica na područje USK, neophodno je da Ministarstvo sigurnosti BiH krene s realizacijom tih zaključaka. Prije svega, očekujemo hitno uspostavljanje koordinacije svih nivoa vlasti u BiH, odnosno učesnika u ovom procesu. Tako je uostalom i dogovoreno na tom sastanku - rekao je kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Ponovljeno je da Vlada USK ostaje pri prošlogodišnjoj saglasnosti o izmještanju migranata i izbjeglica iz privremenih prihvatnih centara "Bira" i "Miral" na lokaciju Medeno Polje, između Bihaća i Bosanskog Petrovca. 

- Nemamo odgovarajućih lokacija u državnom vlasništvu i zato ostajemo pri stavu da bi najadekvatnije bilo njihovo izmještanja na tu lokaciju u Medenom Polju. Vučjak ionako nije dugoročno rješenje, jer nema podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) - dodao je Ružnić.

Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike te unutrašnjih poslova u ovom kantonu u kratkom će roku pripremiti plan utroška namjenskih sredstava od Vlade Federacije BiH.

- Raspodjela sredstava dobivenih od Federalne vlade bit će u omjeru - dva i po miliona KM za potrebe zdravstva, dok će milion i po maraka biti usmjeren prema MUP-u USK. Ova sredstva možemo utrošiti u namjenu sigurnosti i na temelju toga ćemo i napraviti program. Insistirat ćemo na nabavci specijalističke opreme, vozila i realizaciji projekta "Sigurni gradovi", a sve se ovo posebno odnosi na Bihać, Veliku Kladušu, Cazin i Bosansku Krupu - riječi su ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića.

Ministar Kljajić napomenuo je i da u ovaj dio BiH svakodnevno pristiže između 150 i 200 migranata i izbjeglica, ali da je sigurnosna situacija još pod potpunom kontrolom policijskih službenika.

Na sastanku Operativne grupe zatraženo je i od Grada Bihaća dostavljanje izvještaja o trenutnoj situaciji u privremenom prihvatilištu u Vučjaku, dok su posebno osuđeni napadi na migrante i nasilno prebacivanje preko granice, kao što je to bio slučaj prije nekoliko dana u Velikoj Kladuši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.