FOČA

Đuderija: Svi smo čuli za Igmanski marš, ali Grebak je bio teži

Neprijatelj je tukao svačim

Al. B./Avaz.ba

9.8.2019

Osman Đuderija - Avaz
Sjećanje na heroje Goražda i 182. viteške - Avaz
Sjećanje na heroje Goražda i 182. viteške - Avaz
Sjećanje na heroje Goražda i 182. viteške - Avaz
Sjećanje na heroje Goražda i 182. viteške - Avaz

Obilaskom šehidskog mezarja i učenjem Ja'sina te polaganjem cvijeća na spomen-obilježje herojima teškog, ali slavnog poglavlja iz perioda odbrane od agresije, na Grepku je odata počast herojima opkoljenog Goražda i 182. viteške brigade ARBiH.

Tokom prve dvije godine rata baza na Grepku bila je jedini izvor hrane, municije i lijekova za opkoljeno Goražde. Bazu su branili pripadnici 182. viteške brigade, sačinjene od prognanih Fočaka, a do nje se dolazilo uglavnom noću, kroz obruč oko Goražda.

Tačan broj poginulih na putu smrti i prkosa vjerovatno nikad neće biti poznat. Osim u minskim poljima i zasjedama, umiralo se i od iscrpljenosti i smrzavanja.

Osman Đuderija na Grepku je bio od prvog do posljednjeg dana, od dana osnivanja i postrojavanja brigade do pada Grepka 1994. godine. Svjedok je dolazaka brojnih konvoja iz oko 60 kilometara udaljenog Goražda, ljudi s ranama iz minskih polja kroz koja su prošli, smrznutim dijelovima tijela ili izmučenih pješačenjem i životom u gradu bez hrane, vode i struje.

– Konvoj je dolazio oko tri, pola četiri ujutro, jer išlo se noću. Tužno je to bilo. Ljudi, žene, djeca, bili su izmučeni. Otvarali smo im barake, ložili im vatre. Svi smo čuli ili čitali o Igmanskom maršu, ali ovo je bilo teže, jer je trajalo duže od godinu dana, iz noći u noć – kroz suze priča Đuderija.

Za odbranu domovine, dodaje, život je dalo više od 2.500 boraca s prostora Foče. Osman je, nakon desetominutne obuke, zadužio bestrzajni top. Među posljednjima je napustio Grebak. Tokom agresorske ofanzive na Proskoku je zaustavio neprijateljski tenk.

- Neprijatelj je tukao svačim. Artiljerija, čak i avioni su nadletjeli, a kad im ništa nije uspjelo da probiju naše linije, krenuli su s tenkovima. Imao sam kineski top i dvije granate. Išla su tri tenka, samohotke, kamioni, kilometar kolona. Prvi tenk krenuo je na kotu kako bi Igman imao kao na dlanu i kako bi nas što više pogrdio. Prvom granatom sam pogodio gusjenicu, tako da je stao. Nakon druge granate se zapalio, tako da je tu ofanziva odmah stala – sjeća se Đuderija.

Zbog zasluga u odbrani odlikovan je "Zlatnim ljiljanom".

– Danas se po Igmanu šetaju svakakve jedinice, sve su prvi ešaloni. Mi smo ove godine bojkotovali, nismo htjeli da se postrojimo, jer posljednji smo s Igmana otišli nakon što je rahmetli Alija Izetbegović potpisao da dođe UNPROFOR. Ko je prvi bježao, taj je u prvom ešalonu – dodao je Đuderija.

Manifestaciji na Grepku prisustvovali su premijerka BPK Goražde Aida Obuća s ministrima u Vladi, izaslanici člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministra za boračka pitanja KS Ismira Juske, načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac i drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.