PROCESI

Sud BiH: Hoće li ikad početi suđenje za stravične zločine u Vlasenici, šta piše u optužnici...

Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice

Radenko Stanić: Mektić ga nikad nije suspendirao. Avaz

Piše: M. AŠČIĆ

9.8.2019

U Sudu BiH sredinom naredne sedmice trebalo bi konačno početi suđenje za ratne zločine počinjene na području Vlasenice od aprila 1992. do kraja marta 1993. godine.

U ovom postupku optuženi su Mane Đurić, Radenko Stanić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, Miroslav Kraljević, aktuelni načelnik općine Vlasenica, i Goran Garić. Oni se terete za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti, ubistva, mučenja, seksualna zlostavljanja i prisilne nestanke.

Uništavanje imovine

Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva te druge zločine koji su do proljeća 1993. doveli do progona skoro cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s tog područja, od čega se mali broj stanovnika vratio u mjesta prijeratnog boravišta.

U optužnici se navodi i da su optuženi, osobno i direktno, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz prijetnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti, koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušica.

Zatočenici su prolazili kroz teške torture, mučenja i zlostavljanja, od kojih su neki i preminuli, a jednom broju zatočenika od tada se gubi svaki trag i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni. Također, optuženi se terete i za mučenja zatočenika na izrazito ponižavajuće načine, tjeranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.

Đurić je, prema optužnici, bio na dužnosti načelnika Stanice javne sigurnosti (SJB) te istovremeno i član kriznog štaba općine, kasnije Ratnog predsjedništva Vlasenice. Stanić je bio komandir stanice, Kraljević komandant Specijalnog voda u sastavu SJB-a pod nazivom “Mićini specijalci”, a Garić pripadnik policije.

Sposoban za suđenje

Optužnica protiv njih podignuta je i potvrđena 2017. godine, ali suđenje još nije počelo. Razlog za to je loše zdravstveno stanje optuženog Đurića. Iako su vještaci utvrdili da je sposoban za suđenje, ročišta su konstantno odgađaju. Glavni pretres još nikad nije održan niti je pročitana optužnica.

Porodice žrtava već više od 20 godina čekaju na pravdu.

quote
<p>Inače, optuženi Stanić pomoćnik ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića nikada još nikada suspendovan. On se nalazi godinama na bolovanju, ali se&nbsp; dalje vodi kao Mektićev pomoćnik i kao uposlenik Ministarstva. To su utvrdili i državni revizori.</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.