STAVOVI

Ne postoji "problem" u Jajcu, postoji samo pokušaj otimačine imovine Islamske zajednice

Sam na brutalnom udaru pisca nepotpisanih tekstova našao se efendija Hadžić, koji je kriv samo zato što ne da i ne smije dati nešto što je vlasništvo Zajednice

Ef. Hadžić i Brtan: Fethija je vlasništvo Islamske zajednice. Avaz

Piše: Seđad MUHIĆ

9.8.2019

Mnogo je tinte posljednjih mjeseci potrošeno na pisanje tekstova kojima se pokušava „slučajem“ predstaviti jajačka zgrada Fethija, odnosno Sultan Sulejmanova džamija, koja je prije 1528. godine bila Crkva sv. Marije.

Mediji pišu svašta. A samo rijetki pogode u srž. Dok jedni postavljaju nelogične teze i trude se odbraniti neodbranjivo, drugi po naredbi šefova pišu jednostrano, neprofesionalno i ostrašćeno. Iako nisu tema, dakle, mediji su snažno puhali u vatru i rasplamsali je, pa danas u javnosti imamo potpuno zamršenu/nejasnu situaciju. A dobronamjernima je sve jasno kao dan.

Krenimo redom.

Pažnju javnosti „slučaj“ Fethija privukao je kada je Islamska zajednica u BiH, odnosno Medžlis Islamske zajednice Jajce, od Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca zatražila da joj vrati pravo korištenja i upravljanja, tj. ključeve objekta (Fethije) koji je u njenom vlasništvu jedan kroz jedan.

Islamska zajednica, odnosno Medžlis Islamske zajednice Jajce ,vlasnik je zgrade (bolje rečeno, ostatke zgrade) Fethije, odnosno Sultan Sulejmanove džamije, koja je prije 1528. godine bila Crkva sv. Marije. Kao vlasnik upisana je u katastru i gruntu.

„Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini – Medžlis Islamske zajednice Jajce je isključivi i jedini vlasnik Sultan Sulejmanove džamije u Jajcu, a što jasno i precizno proizlazi iz gruntovnih i katastarskih podataka i evidencija, te je svako dužan da se uzdrži od povrede ovog neotuđivog prava, pa tako i Biskupska konferencija.“ (Saopćenje IZBiH od 4. avgusta 2019. godine).

Upućeni znaju da su tri temeljna ili osnovna ljudska prava - pravo na život, pravo na slobodu i pravo na imovinu.

Istina je, dakle, da je problem nastao onoga trenutka kada je Islamska zajednica tražila da joj bude vraćeno njeno pravo na njenu imovinu. Onoga trenutka kada je jajački medžlis od Agencije zatražio ključ od svoje zgrade (kojom Agencija nelegalno upravlja), koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, spinovanjim i lažima kreira se „slučaj“.

Vrlo bitno je naglasiti činjenicu da to što je Fethija nacionalni spomenik BiH ništa ne znači i ne može značiti kada je u pitanju vlasništvo. U BiH je mnogo nacionalnih spomenika kojima država nije vlasnik. Pitanje vlasništva apriori ne određuje da li će nešto biti nacionalni spomenik ili ne.

Ponovimo. Stvarni problem nastaje onoga trenutka kada Islamska zajednica traži ključ od svoje imovine i zahtijeva neotuđivo pravo raspolaganja svojom imovinom. Pitanje je ko i zašto joj je to pravo oduzeo.

U intervjuu za Fenu Anto Brtan, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, kaže:

„Brtan podsjeća da je krajem 2018. godine Islamska zajednica aktuelizirala taj problem tražeći da im se crkva/džamija preda u posjed. Svoje zahtjeve nedavno su konkretizirali sudskom tužbom.

- Pozivaju se na pravo vlasništva budući je taj objekat u zemljišnim knjigama za vrijeme Austro-Ugarske upisan kao vlasništvo “Sjedinjenih vakufa”. S obzirom na to da skoro 200 godina Islamska zajednica nije poduzimala bilo kakve radnje kada je u pitanju ovaj objekt, lično mi se čini da je ovaj zahtjev, a potom i tužba pokušaj da se pojedine osobe predstave kao zaštitnici bošnjačkih interesa – navodi Brtan.“

Direktor Brtan, dakle, saglasan je da je „taj objekt (Fethija) u zemljišnim knjigama za vrijeme Austro-Ugarske upisan kao vlasništvo "Sjedinjenih vakufa", odnosno vakufa Islamske zajednice u BiH.

Ako smo saglasni da je džamija/crkva vlasništvo Islamske zajednice, suštinsko je pitanje - zašto imamo problem u Jajcu. Nadalje, logično je pitanje, ako smo saglasni da je džamija/crkva vlasništvo Islamske zajednice, zašto nekoga treba zanimati šta će Islamska zajednica raditi sa svojom imovinom, zašto 200 godina nije ništa poduzimala...

A samo dobronamjerni će se obratiti Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika BiH i upozoriti ih da im u Jajcu propada nacionalni spomenik Fethija.

Drugi dio izjave gospodina Brtana upućuje na srž „problema“ u Jajcu.

- „Lično mi se čini da je ovaj zahtjev, a potom i tužba pokušaj da se pojedine osobe predstave kao zaštitnici bošnjačkih interesa.“

Zar je bitno šta se gospodinu Brtanu lično čini. Jasno je da nekome u interesu da se isfabricira „slučaj“ Fethija. Kome li je?

Vraćamo se na prethodne pasuse. Ako je nešto nečije vlasništvo upisano u gruntu (a grunt je svetinja), šta se ima nekoga ticati i šta mu se ima „lično činiti“.

Srž problema je to da politički nalogodavci gospodinu Brtanu i drugima (a Jajčani znaju da su to oni koji iz Kabineta predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jajce pišu tekstove na divljim lokalnim portalčićima), ne daju Islamskoj zajednici da ostvari pravo korištenja svoje imovine.


Brtan i ef. Hadžić: Primjer suživota u Jajcu. Arhiv

Tako su gospodin Brtan (koji zaslužuje poštovanje jer javno zastupa svoje stavove, za razliku od onih koji kukavički pišu tekstove ispod kojih se ne smiju potpisati), pitanje Fethije bacili u ralje dnevnopolitičkih prepucavanja. I napravili grešku.

To su trebali prepustiti vjerskim zajednicama, jer je Islamska zajednica, iako je vlasnik Fethije, bila spremna na opciju da se objekt koristi kao multimedijalni centar.

„U tom smislu, Islamska zajednica je prije nekoliko godina prihvatila prijedlog da se objekat Sultan Sulejmanove džamije renovira i pretvori u multimedijalni centar koji bi pokazao svu historijsku slojevitost i značaj ove građevine, ali to druge strane nisu prihvatile i bez ikakve potrebe nastavljaju da se koriste emocijama i subjektivnim tvrdnjama, a ne pravnim i činjeničnim argumentima.“ (Saopćenje IZ BiH od 4. avgusta 2019. godine).

Islamska zajednica, vidljivo je, na ovaj način ne spori činjenicu da je Fethija nekad bila crkva. S tim u vezi i ne zahtijeva da danas bude džamija. Ali, isto tako, ne dozvoljava da joj se otme njena imovina.

Ni ta opcija, međutim, nalogodavcima i piscima nepotpisanih tekstova ne odgovara. Oni žele od Islamske zajednice oteti objekt koji je u njenom vlasništvu. Budući da znaju da je to pravno nemoguće, odlučili su sve baciti na prljavo političko polje i Fethije se dočepati spinovanjem, lažima, podvalama, zamjenama teza... A za sve to optužuju druge.

Kao strana koja se javno i snažno protivi pokušaju otimačine vlasništva Islamske zajednice našao se glavni imam Zehrudin Hadžić, koji ima podršku vrha Islamske zajednice. Nažalost, nema podršku političkih predstavnika jajačkih Bošnjaka, odnosno koalicionih partnera autora nepotpisanih tekstova.

Svi šute. Ne progovaraju ni kada se brutalno vrijeđa Islamska zajednica, pa i imam lično kao duhovni lider, šute i kada se govori da su Bošnjaci protiv suživota u Jajcu, nijemi su i kada se spominje da bi "slučaj" Fethija mogao izazvati međunacionalne i međuvjerske probleme u Jajcu...

Šute i kada Brtan jasno izjavljuje „da se ovaj problem želi ispolitizirati, što bi, smatra, moglo biti jako opasno i štetno za međunacionalne i međuvjerske odnose u Jajcu, ali i za cijelu državu.“

Sam na brutalnom udaru pisca nepotpisanih tekstova našao se efendija Hadžić, koji je kriv samo zato što ne da i ne smije dati nešto što je vlasništvo Zajednice.

Na kraju, u Jajcu ne postoji nikakav „slučaj“. Ne postoji sukob Hrvata i Bošnjaka, ne postoji međunacionalna i međuvjerska netrpeljivost! To vide hiljade turista koji svakodnevno posjećuju ovaj biser.

To zorno dokazuje i vijest objavljena krajem novembra prošle godine u kojoj se kaže: “Direktor JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan danas je boravio u radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Jajce, gdje se susreo s glavnim imamom prof. Zehrudinom ef. Hadžićem... Glavni imam Hadžić zahvalio se na današnjoj posjeti poželio uspješan rad novoizabranom direktoru Brtanu te njegovim saradnicma uručio simbolične poklone...“ (https://jajce-online.com/2018/11/07/direktor-agencije-anto-brtan-posjetio-miz-jajce/)

ALI, POSTOJI POKUŠAJ OTIMAČINJE VLASNIŠTVA ISLAMSKE ZAJEDNICE.

(Stavovi izraženi u tekstu odražavaju stavove autora)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.