AKTUELNO Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a

Dodik: Sporazum u najboljem interesu RS, nema govora o putu u NATO

Učinjeno sve da bude formirano Vijeće ministara u skladu s izbornim rezultatima

Srna
09.08.2019 17:54

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je sporazum, koji je u ime te stranke i koalicije okupljene oko SNSD-a potpisao s liderima SDA i HDZ-a BiH, kao izbornim pobjednicima u FBiH, u najboljem interesu RS i u potpunosti u skladu sa svim ranije utvrđenim politikama tog entiteta od kojih je najvažnija da se protivi putu u NATO.

- To je prvo o čemu smo postigli saglasnost. Nema puta u NATO dok se stav RS ne promijeni. Ako jednog dana politička volja u RS bude drugačija i ako bude stavljena van snage Rezolucija o vojnoj neutralnosti, onda će neko drugi pregovarati s tih pozicija. Nas u ovom trenutku obavezuje ta rezolucija - rekao je Dodik.

On je dodao da su se svi koji su pažljivo pročitali sporazum mogli uvjeriti da je sa strane RS i SNSD-a učinjeno sve da bude formirano Vijeće ministara u skladu s izbornim rezultatima i promoviranim politikama RS.

- Mi smo davno rekli da nismo ti koji ćemo ginuti ili spašavati BiH, ali sigurno nismo ni ti na koje će neosnovano pasti kvalifikacija da mi nešto blokiramo i nešto nekome oduzimamo. Prvo Republika Srpska i njeni interesi, pa onda BiH koja ima institucije koje bi trebalo da servisiraju entitete bila je i ostala naša politika - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako su neki vjerovali da će SNSD izaći na izbore, dobiti podršku naroda i reći da neće da preuzme odgovornost i da će je prepustiti nekim drugima, onda takvi nisu ništa razumjeli.

- Mi smo izašli na izbore da pobijedimo katastrofalnu politiku uperenu protiv RS koju su SDS i PDP vodili u Sarajevu proteklih godina. Pobijedili smo i sada želimo da uradimo sve da našu politiku, koja podrazumijeva da RS prije svega, unesemo u zajedničke institucije, koje i jesu tu da budu servis RS i Federacije BiH, a ne da budu institucije odakle se RS disciplinuje. To je razlika između nas i onih koji nas posljednjih dana napadaju - kazao je Dodik.

Na pitanje da li je očekivao takva reagiranja nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da je pomalo iznenađen.

- Smiješno je kada čujem da je do sporazuma došlo iznenada. Izbori su održani prije 11 mjeseci i kako to može biti iznenada. Prije bih rekao da je sporazum došao sa nepotrebnim zakašnjenjem jer je svim učesnicima i prije 11 mjeseci bilo jasno na šta RS ne može pristati i ko su pobjednici u RS. Јasno mi je što su čelnici SDS-a i PDP-a nezadovoljni i ne iznenađuju njihove reakcije iz kojih čitam samo jedno, a to je žal za ministarskim foteljama. I ništa više tu nema. Ne postoji kod njih briga za RS, jer im je ona bila pastorče posljednjih četiri i po godine koliko sjede u Sarajevu - istakao je Dodik.

Komentirajući tvrdnje da je mogao sa dva poslanika da napravi većinu u RS, Dodik je rekao da su RSi njena vlada jedno, a sasvim drugo kada se ide u zajedničke institucije.

- Tamo nikada ne treba da idu oni koji su izbore izgubili ovdje. I sada bih trebalo da polemišem s onima koje je narod kaznio prije 11 mjeseci na izborima, a oni i nakon toga bezbrižno sjede na istim mjestima, neki primaju po dvije plate i nude se po Sarajevu za novi mandat, iako su ovoga puta još teže poraženi. Šta narod može da očekuje od nekoga ko povijene glave ode u Sarajevo, poltronstvo i sluganstvo, jer ih političko Sarajevo i gleda kroz broj glasova koje nose. Zato je važno da RS tamo uvijek predstavljaju politički pobjednici, jer samo podrška naroda daje snagu jednoj političkoj partiji - istakao je Dodik.

Govoreći o optužbama koje dolaze iz opozicije da je ovim sporazumom pristao da BiH ide u NATO, Dodik ih je pozvao da pokažu član sporazuma u kojem to piše.

- Neka dokažu to što u očaju viču po svojim medijima. Mogu da pokažem dokumente koje su, da ne idem dalje, samo u posljednje četiri godine potpisali Mirko Šarović i Mladen Ivanić, a tiču se puta BiH u NATO. Oni su glasali za to i otkud im obraz, pravo i politička pristojnost da me išta pitaju, a ne još i lažno optuže - kaže Dodik.

On je podsjetio da je Ivanić na odlasku iz Predsjedništva BiH glasao za Strategiju spoljne politike u kojoj je NATO definiran jedan od prioriteta BiH.

- Na to sam još tada javno upozoravao, apelovao i objašnjavao. Sve je bilo uzalud. I šta je na kraju bilo? Ivanić je to podržao, Predsjedništvo je to usvojilo. Taj dokument za koji je ne trepnuvši Ivanić glasao je sada na mom stolu. Ivanić mi je ostavio dokument koji nikako ne mogu da promijenim jer Željko Komšić i Džferović ni u ludilu ne bi glasali da NATO bude izbačen iz vanjskopolitičke strategije. O čemu onda Ivanić ikome može da drži slovo. Želim da građani RS dobro čuju i razumiju šta govorim. Možete li da zamislite šta će se otkriti ako se uradi analiza njihovog rada po ministarstvima u proteklih četiri i po godine - rekao je Dodik.

Komentirajući tvrdnje da je RS dobila najmanje važna ministarstva u Vijeću ministara, kazao je da je to mišljenje onih koji četiri godine vode jedno od tih ministarstava.

- To je neozbiljno. Mi ćemo imati predsjedavajućeg Vijeća ministara, koji je po dosadašnjoj praksi i neformalni šef diplomatije, jer na brojnim forumima upravo on predstavlja BiH. Dobili smo dva suštinski bitna ministarstva kao što su Vanjska trgovina i ekonomski odnosi i transport i komunikacije. Zar neko misli da ta dva resora ne mogu biti od koristi RS - upitao je Dodik. 

Komentari

NA VRH