POLITIKA

HNS: Izvršavanje presuda domaćih i evropskih sudova važan korak prema EU

Uvažavanje svih predstavnika triju konstitutivnih naroda temeljna je pretpostavka za jačanje države te vladavinu prava i zakona

HNS BiH. Arhiv

Avaz.ba / Fena

10.8.2019

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH saopćio je kako potpisivanje sporazuma u kojem su sadržani principi za formiranje vlasti budućih partnera na državnom nivou uz posredovanje ambasadora Lars-Gunara Vigemarka (Gunnar Wigemark) kao delegacije Evropske unije u BiH predstavlja ogroman korak u konačnom rješavanju državnog nivoa vlasti i formiranju novog Vijeća ministara.

Ambasador Vigemark, kao i Evropska unija zagovornici su, kako kažu iz HNS-a BiH, što skorijeg napretka i ispunjavanja uvjeta za put Bosne i Hercegovine u EU, a HNS pozdravlja napore i političku spremnost koji su uloženi od izbornih pobjednika, kao i pomoć evropskih partnera i prijatelja koji su prepoznali važnost sporazuma.

Potpisani principi, kako navode, predstavljaju smjernice koje u konačnici trebaju ubrzati procese, prvenstveno u kontekstu unutrašnjih političkih dogovora, kao i rješavanja ključnih pitanja prijeko potrebnih za euroatlantski put.

Iz HNS-a ističu da je kompromis postignut ovim sporazumom vrhunski primjer kako je uvažavanje svih predstavnika triju konstitutivnih naroda temeljna pretpostavka za jačanje države te vladavinu prava i zakona.

- Posebno želimo istaknuti kako ovaj sporazum u jednoj od svojih tačaka poziva na implementaciju svih presuda i odluka domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon u našoj zemlji kako bi se osigurala ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika - stoji u saopćenju HNS-a.

Prema njihovim riječima, smjernice i principi koji su sadržani u potpisanom sporazumu predstavljaju snažnu pretpostavku za ključni iskorak kako bi Bosna i Hercegovina uskoro mogla dobiti status kandidata kao jednog od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva BiH.

- U duhu kompromisa i međusobnog uvažavanja, pozivamo što skoriju provedbu svih sadržanih principa u sporazumu te početak stvaranja političkog ambijenta u korist sva tri naroda i ostalih građana u našoj zemlji -  saopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.