REAKCIJE

Borenović: Dodik obećao punu saradnju s NATO-om, ali ne smije to javno saopćiti

Branislav Borenović. Arhiv

Fena

10.8.2019

Iako ni cijelu sedmicu nakon potpisa na tzv. principe dogovora oko formiranja Vijeća ministara nema odluke Predsjedništva BiH o mandataru niti je zakazana sjednica Parlamenta BiH, danas je ipak mnogo jasnije šta je suština tog dogovora, smatra predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović

Prozvao je lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da je, kako se čini, prihvatio saradnju s NATO savezom, ali ne smije to saopćiti.

- Čini se da je Milorad Dodik prihvatio punu saradnju s NATO-om, a samim tim obećao i slanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), ali ne smije to javno saopćiti i provesti. Moguće je da sada pokušava ući u Vijeće ministara i odugovlačiti s provođenjem dogovora s Izetbegovićem i Čovićem, što bi bilo suviše naivno - istakao je Borenović.

Ključno je, ukazuje, da SNSD i sam Dodik, umjesto ispraznih floskula, konačno kažu kada će biti poslan prvi ANP i da javnost u RS i BiH bude obaviještena da slanje prvog ANP-a u štab alijanse u Brisel znači potpunu aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO.

- Uopće nije bitno je li ANP reduciran ili ne, ima li 120 ili tri stranice, to je ključni korak za aktivaciju plana za članstvo i ozbiljnu saradnju na putu za NATO. Slanjem prvog ANP-a više nema nazad. To znaju Dodik i Izetbegović, znaju i u Vašingtonu, a posebno to znaju u Moskvi - istakao je Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.