IZVJEŠTAJ Potvrdio načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija

Granična policija: Krijumčarenje ljudi povećano za 45 posto, uhapšeno 47 osoba, a oduzeto 40 vozila

Srna
10.08.2019 18:02

Mnogo posla za pripadnike GP BiH

Foto: Ilustracija

Granična policija BiH je u prvih pola godine evidentirala 197 krivičnih djela, što je za 17,26 posto više u odnosu na isti period lani i oduzela 40 vozila, rekao je Srni načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

U tom periodu otkrivena su 32 slučaja krijumčarenja ljudi, što je 45,54 posto više nego u istom periodu lani, kao i 34 krivična djela posjedovanja i omogućavanja uživanja droge, što je manje za tri posto u odnosu na prvo polugodište 2018.

Samardžija je naveo da se 99 otkrivenih krivičnih djela odnosi na falsifikovanje isprava, što je za 37,50 posto više nego za prvih šest mjeseci 2018. godine.

Za počinjena krivična djela prijavljeno je 127 državljana BiH, 32 državljana Irana, 18 Turske, 13 Srbije, po šest Crne Gore i Sirije, te pet državljana Pakistana.

Prijave su podnesene i protiv tri državljanina Makedonije i tri državljanina Tunisa, po dva državljanina Albanije, Afganistana, Danske, Libije, Maroka, Slovenije i Kine, protiv po jednog državljanina Austrije, Alžira, Egipta, Holandije i Hrvatske, te pet prijava protiv nepoznatih osoba.

Granična policija BiH je tokom prvih šest mjeseci ove godine privremeno oduzela 37 putničkih i tri teretna vozila.

U jedinici Granične policije deponovana su 22 vozila, devet vozila je predato lokalnoj policiji, dok su po dva vozila predata Upravi za indirektno oporezivanje i tužilaštvu BiH.

Samardžija je naveo da je Granična policija BiH drugim organima ustupila 59 predmeta sa obilježjem krivičnog djela, od kojih 28 organima u BiH, 25 organima u susjednim državama i šest predmeta ostalim organima.

Nadležnim tužilaštvima u BiH dostavljeno je 145 službenih izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, osumnjičeno je 232 osobe po poznatom izvršiocu i pet nepoznatih lica, dok je 47 osoba uhapšeno.

Samardžija je istakao da su zbog izvršenja koruptivnih krivičnih djela u ovom periodu nadležnim tužilaštvima podnesena tri službena izvještaja zbog izvršenja isto toliko krivičnih djela, u kojima su prijavljena tri državljana BiH.

Jedna osoba je prijavljena zbog primanja dara ili drugih oblika koristi, a dva zbog zloupotrebe službenog položaja.

Komentari

NA VRH