BLAGADANI

Veliki broj vjernika bajram-namaz klanjao u Ali-pašinoj džamiji u Sarajevu

Nakon namaza tradicionalno klanje kurbana

N. Čeremidžić

11.8.2019

Klanjan bajram-namaz u Ali-pašinoj džamiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Veliki broj vjernika klanjao je jutros bajram-namaz u Ali-pašinoj džamiji u Sarajevu.

Kurban ili Hadžijski bajram traje četiri dana, a vjernici su se jutros prisjetili značaja hadža i pouke koju šalje. Tokom dove istaknuto je značenje oblačenja bijelih ihrama koji pokazuju koliko su svi ljudi jednaki.

- Dokaz je to da nije bitan imetak, kule, palače, mala i velika carstva. Nikome na kraju ne pripada ništa osim komada bijelog platna - poručeno je.

Kurban-bajram je simbol žrtvovanja svega materijalnog, prolaznog, beskorisnog zarad približavanja Allahu, dž. š., ali i ljudima.

- Veliki praznik u islamu, koji se poštuje, jedna svetinja u tradiciji. Svečanost koja nosi radost i u porodici i u društvu. Nosi mir, spokoj i radost u svim domovima - kazali su vjernici.

Kurban je vrsta ibadeta koja podrazumijeva žrtvu određene vrste životinje u određeno vrijeme s ciljem približavanja Allahu, dž. š. Klanje kurbana počinje nakon klanjanja bajram-namaza i traje do pred zalazak Sunca trećeg dana Bajrama.

- Kao i svi praznici, danas je svečani dan. Kurban kolje onaj ko može i to je sevap, ali i onaj ko iz nekog razloga ne kolje i to je dobro - rekli su nam vjernici koji su jutros došli da klanjaju bajram-namaz u Ali-pašinoj džamiji u Sarajevu.

Nakon klanjanja namaza uslijedili su čestitanje i odlazak kućama da bi radost Bajrama podijelili s najdražima.

















Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.