BLAGDANI

Bajram-namaz klanjan na devet mjesta u istočnoj Hercegovini

Dan radosti i veselja

Piše: P.M. / Avaz.ba

11.8.2019

Bajram-namaz u istočnoj Hercegovini - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Veliki broj vjernika ove godine na devet mjesta klanjano je bajram-namaz u istočnoj Hercegovini.

Na području MIZ Trebinje bajram-namaz klanjan je samo u Osman-pašinoj džamiji u Starom gradu koja je bila ispunjena velikim brojem vjernika, a predvodio je hafiz Sadik ef. Fazlagić, glavni imam MIZ Trebinje.

Prema riječima ef. Fazlagića, Hadžijski ili Kurban-bajram jedan je od dva najveća muslimanska blagdana.

- Bajramski dani su posebni i odabrani dani koji u sebi nose mnogostruke pouke i poruke. Bajramski dani nam dolaze i kao prilika da pokažemo svoju spremnost da bajramsku radost podijelimo s našim porodicama prvenstveno, prijateljima i komšijama, ali i sa svim ljudima dobre volje - poručio je ef. Fazlagić.

Uputio je čestitku svim Trebinjcima, ma gdje se oni u ovom trenutku nalazili, ali i svim muslimanima, poželjevši im da bajramske dane provedu u sreći i zdravlju, zajedno sa svojim porodicama.

Na području MIZ Gacko bajram-namaz je klanjan u džamiji u Kuli Fazlagić, a predvodio ga je Sadik ef Bilalić, glavni imama MIZ Gacko.

- Bajram je dan radosti i veselja, ali je i prilika da muslimani svoju radost podijele i sa svojim komšijama, prijateljima i poznanicima koji nisu muslimani. S molbom Bogu da svim ljudima podari mogućnost zdravog prosuđivanja kroz prizmu milosti i oprosta, ljubavi i tolerancije, razumijevanja, brige i požrtvovnosti za drugog, svim vjernicima čestitam Bajram Šerif Mubarek Olsun - poručio je ef. Bilalić.

Na području MIZ Nevesinje Kurban-bajram klanjan je na šest mjesta, i to u Nevesinju u gradskoj džamiji, a predvodio je glavni imama MIZ Nevesinje Mehmed ef. Čopelj, zatim u Kruševljanima, a predvodio je prof. Šefko ef. Tinjak, u Presjeci namaz je predvodio prof. Eldin Čopelj, te u Kljuni, u Sopilji i u Donjoj Bijenjoj.

- Kurban-bajram je praznik žrtve i nadanja u Allahovu milost. Allaha molimo da naše odluke proiziđu iz ljubavi i samilosti i budu zarad pravde, mira i prosperiteta ljudske zajednice - stakao je ef. Čopelj. 

MIZ Trebinje je ove godine, u saradnji s Karađoz-begovom medresom u Mostaru, prikupljao kurbane za potrebe ove islamske odgojno-obrazovne ustanove. Prikupljeno je 77 kurbana, koji će služiti za internatske potrebe učenica i učenika, te će se na taj način, a zahvaljujući trebinjskim muslimanima koji su učestvovali u ovoj akciji, uveliko olakšati boravak u internatu. 

Rijaset IZ u BiH otkupio je 100 kurbana s područja Gacka, koji će biti podijeljeni povratnicima. Karađoz-begova medresa iz Mostara od povratnika u Gacku uzela je 18 krava, još će 50 kurbana zajednički klati vjernici za svoje potrebe. Kurbani će se podijeliti pored povratnika u Gacku i Bileći i javnoj kuhinji "Imaret" u Trebinju, JU Dom penzionera u Trebinju, Narodnoj kuhinji Eparhije u Trebinju i Studentskom hotelu u Mostaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.