PREPORUKE

Kako se zaštititi od toplotnog vala: Izbjegavajte alkohol, kafu, masnu hranu...

Živa u termometru skače i do 39 stepeni

I. K. / Avaz.ba

12.8.2019

Velike vrućine i visok nivo UV zračenja može biti opasan - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Budući da je živa u termometru u našoj zemlji uveliko premašila 30 stepeni, a za danas je najavljeno i do 39, neophodno je pripaziti na vlastito, ali i na zdravlje bližnjih. 

Velike vrućine i visok nivo UV zračenja može biti opasan ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe već i za zdrave ljude. 

Stoga u nastavku pročitajte savjete stručnjaka da biste što lakše izdržali velike vrućine. 

- Rashladite svoj dom

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu, idealno bi bilo držati je ispod 32 stepena danju i ispod 24 noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate hronične zdravstvene probleme. 

Ne izlažite se suncu nepotrebno

Tokom velikih vrućina neophodno je što više se zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima. Boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja. 

- Šta ako morate na sunce

Ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavajte sunce od 10 do 18 sati. Usporite ritam života i izbjegavajte kretanje u doba dana kad su temperature najviše. 

Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću koja odbija sunce.

Smanjite tjelesnu aktivnost, a ako morate vježbati, popijte svakih sat dvije do četiri čaše tekućine, najbolje ne previše hladnu vodu. 

- Zaštitite kožu i oči

Dugotrajno izlaganje jakim sunčevim zrakama odnosno UV zračenju može izazvati karcinom kože, njeno ubrzano starenje, kataraktu očiju i slabljenje imunološkog sistema. 

Koža se najbolje štiti odjećom. Nosite šešir i sunčane naočale. Dijelove kože koji nisu zaštićeni odjećom kao što su nos, uši, vrat, leđa i gornji dio stopala treba premazati kremom s dovoljnom UVA/UVB zaštitom. 

Tokom prvog izlaganja suncu preporučuje se krema s visokim zaštitnim faktorom 30 i više. Da bi ostala djelotvorna, treba je na tijelo nanositi svaka dva sata, a postupak ponovite nakon kupanja koje će je djelomično isprati. 

Ne zaboravite da sunčevi zraci prodiru i kroz oblake te se i pri oblačnom vremenu treba zaštititi.

- Povećajte unos vode

Bez obzira na stepen aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode čak i ako ne osjećate žeđ. 

Ako vam doktor ograničava uzimanje tekućine zbog zdravstvenih problema, pitajte ga za količinu koju smijete unijeti u organizam. 

Ne konzumirajte tekućinu koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer ćete povećati gubitak tekućine. Pijte rashlađene, ali ne i jako hladne napitke, jer oni mogu izazvati želučane tegobe. 

Odrasle zdrave osobe trebaju piti od osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave tjelesnim aktivnostima ovoj količini trebaju dodati od jedne do tri čaše vode na svaki sat aktivnosti.

- Češće perite ruke i jedite lako probavljivu hranu

Za vrijeme velikih vrućina izbjegavajte tešku, kaloričnu, jako začinjenu i masnu hranu. Jedite redovno više manjih obroka. 

Obavezno doručkujte, a ručak i večera neka budu lakši. Konzumirajte rashlađeno mlijeko i mliječne proizvode. 

Povećajte udio voća i povrća u prehrani. Voće i povrće dobro operite prije konzumiranja, a meso dobro termički obradite. 

Kuhanu i lako kvarljivu hranu obavezno držite u frižideru, a prije jela je podgrijte na temperaturi vrenja u trajanju od nekoliko minuta. 

Ako je stajala izvan frižidera i na visokoj temperaturi, ovu hranu nemojte konzumirati. 

Pažljivo sa sladoledom i slasticama. Ne preporučuje se konzumiranje gaziranih pića, a posebno ne alkohol.

Posebna pažnja

Posebnu pažnju posvetite bebama, maloj djeci i starijim osobama! Nikad ne ostavljajte djecu u zatvorenim automobilima. Zaštitite ih kremama s najjačim zaštitnim faktorom.

Novorođenčad i malu djecu do četiri godine ne izlažite suncu i osigurajte im dovoljan unos tekućine. 

Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina, posebno hronični bolesnici – srčani i plućni, kao i osobe s povišenim krvnim pritiskom

Češće ih kontaktirajte telefonom da provjerite imaju li zdravstvenih tegoba.

LIjekovi, sunce i sunčanica

Najblaži oblik simptoma sunčanice je vrtoglavica. Ako je osobi pozlilo, sklonite je u hlad, rashladite hladnom vodom ili oblogama.

Ako je osoba ostala bez svijesti, položite je na bok, rashladite i pozovite Hitnu pomoć.

Ako je pri svijesti, dajte joj vodu ili neki drugi napitak.

Uzimanje protuupalnih lijekova i antibiotika, korištenje parfema i dezodoransa može izazvati reakcije na koži ili očima koje umanjuju djelotvornost zaštitnih mjera te izazvati stvaranje eritema i kod nižeg nivoa UV zračenja.

Prije izlaganja suncu treba dobro proučiti upute uz lijekove koje namjeravate konzumirati ili potražiti savjet doktora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.