IVANICA

Haos na graničnom prijelazu: Kilometarska kolona prema moru, čeka se duže od dva sata

Preporuka carinika je da se koriste manje prometni Orahov Do i Čepikuće

Piše: P. Mucović

12.8.2019

Velike gužve na Ivanici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Gužve na graničnim prijelazima prema moru ne jenjavaju iako je ponedjeljak i paklena vrućina. Na Ivanici, u trenutku kada je naša ekipa boravila, čekanje je bilo duže od dva sata.

Razdaljina između dva granična prijelaza je oko 1,5 kilometara, a kolona automobila je od granice do granice, tako da nije bilo moguće propuštati automobile na granici BiH brže nego što to rade hrvatski carinici.  

U koloni registracije iz svih bivših republika, ali i veliki broj onih sa stranim tablicama. Svi se slažu da je strašno po vrućini čekati, pogotovo što se vidi more.

Samir iz Travnika. P. Mucović

Samir iz Travnika tek je pristigao kolonu i, kako kaže, ne čeka duže od pola sata.

- Naoružali smo se strpljenjem. Kako čujemo na radiju, negdje se čeka i po dva sata, nadamo se da mi nećemo biti te ''sreće'', mada, granice su spojene, kako čujemo. Šta ćemo sada kad smo već dovde došli - kazao je Samir.

Luka iz Beograda. P. Mucović

Luku iz Beograda zatekli smo između dvije granice i, kako kaže, već je u koloni oko sat. 

- Nikada nisam bio u ovakvoj gužvi, tako da ne znam koliko ćemo još čekati. Možda sat, a možda i duže, ko zna. Došli smo iz pravca Crne Gore, preko prijelaza Sitnice, a tamo smo sve ukupno na obje granice čekali sat, možda malo duže - rekao je Luka. 


Anastasija iz Trebinja. P. Mucović

Anastasija iz Trebinja kaže da često prelazi granicu s Hrvatskom, a da sve zavisi od dana te da nema pravila.

- Nekada čekamo samo pet minuta, a nekada mnogo duže. Evo danas već sat i deset minuta. Mislim da ćemo čekati još oko dva sata, sudeći prema ranijim iskustvima. Ali šta se može. Imamo vode, što je najvažnije - kazala je Anastasija.


Preporuka carinika je da se koriste manje prometni prijelazi Orahov Do i Čepikuće, gdje su, barem prema dosadašnjim iskustvima, zadržavanja kraća.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.