IVANICA Putnici naoružani strpljenjem i vodom

Haos na graničnom prijelazu: Kilometarska kolona prema moru, čeka se duže od dva sata

Preporuka carinika je da se koriste manje prometni Orahov Do i Čepikuće

P. Mucović
12.08.2019 16:06

Gužve na graničnim prijelazima prema moru ne jenjavaju iako je ponedjeljak i paklena vrućina. Na Ivanici, u trenutku kada je naša ekipa boravila, čekanje je bilo duže od dva sata.

Razdaljina između dva granična prijelaza je oko 1,5 kilometara, a kolona automobila je od granice do granice, tako da nije bilo moguće propuštati automobile na granici BiH brže nego što to rade hrvatski carinici.  

U koloni registracije iz svih bivših republika, ali i veliki broj onih sa stranim tablicama. Svi se slažu da je strašno po vrućini čekati, pogotovo što se vidi more.

  • Samir iz Travnika
    Samir iz Travnika Foto: P. Mucović

Samir iz Travnika tek je pristigao kolonu i, kako kaže, ne čeka duže od pola sata.

- Naoružali smo se strpljenjem. Kako čujemo na radiju, negdje se čeka i po dva sata, nadamo se da mi nećemo biti te ''sreće'', mada, granice su spojene, kako čujemo. Šta ćemo sada kad smo već dovde došli - kazao je Samir.

  • Luka iz Beograda
    Luka iz Beograda Foto: P. Mucović

Luku iz Beograda zatekli smo između dvije granice i, kako kaže, već je u koloni oko sat. 

- Nikada nisam bio u ovakvoj gužvi, tako da ne znam koliko ćemo još čekati. Možda sat, a možda i duže, ko zna. Došli smo iz pravca Crne Gore, preko prijelaza Sitnice, a tamo smo sve ukupno na obje granice čekali sat, možda malo duže - rekao je Luka. 

  • Anastasija iz Trebinja
    Anastasija iz Trebinja Foto: P. Mucović

Anastasija iz Trebinja kaže da često prelazi granicu s Hrvatskom, a da sve zavisi od dana te da nema pravila.

- Nekada čekamo samo pet minuta, a nekada mnogo duže. Evo danas već sat i deset minuta. Mislim da ćemo čekati još oko dva sata, sudeći prema ranijim iskustvima. Ali šta se može. Imamo vode, što je najvažnije - kazala je Anastasija.

Preporuka carinika je da se koriste manje prometni prijelazi Orahov Do i Čepikuće, gdje su, barem prema dosadašnjim iskustvima, zadržavanja kraća.  
NA VRH