SARAJEVO

Radanović: Najava HDZ-a BiH nas vrijeđa, suprotstavit ćemo se svim sredstvima

Đorđe Radanović. M. Kadrić

Piše: M. R. S.

13.8.2019

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH najavio je blokadu puteva od Drvara ka Livnu zbog najave HDZ-a BiH da će 13. septembra obilježiti dan oslobođenja Drvara.

- To smatramo uvredom. Suprotstavit ćemo se svim sredstvima da se spriječi slavlje kojima prkose povratnicima - kazao je danas Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Rekao je da će blokirati i puteve prema Bosanskom Petrovcu ako se realizira namjera Vlade USK da migrante premjeste u Medeno polje.

Radanović je kazao da Srbi povratnici u četiri općine imaju samo jedan izbor zbog ova dva događaja, odnosno da se "odbrane" ili da se ponovo rasele.

Radanović se osvrnuo i na sporazum tri lidera Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića, kazavši da Srbe u FBiH tu zanima tačka da će se u institucijama na svim nivoima osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda.

- Iz Tuzlanskog kantona (za koji smo smatrali da je oaza multietničnosti) dolazi negativna priča. Zvaničan akt pokazuje da su od 251 državnog službenika u Vladi TK samo četiri Srbina, a da su od 196 namještenika samo tri Srbina - rekao je Radanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.