INTERVJU

Dodik: Nema puta BiH u NATO, nigdje to ne piše, rekao sam im direktno

Partnerstvo za mir i IPAP, to je sasvim dovoljno

Milorad Dodik. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

13.8.2019

Godišnji nacionalni plan reformi, koji je korak ka integraciji BiH u NATO, neće biti poslan u Brisel, jer se Republika Srpska protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi nivo saradnje koji bi bio viši od onog koji trenutno ima Srbija, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, za Tanjug.

- Puta u NATO nema. Mi smo vezani za Srbiju u tom pogledu. Ako Srbija za sto godina uđe u NATO, i mi ćemo. Ako Srbija za 300 godina ne uđe u NATO, nećemo ni mi, sve dok ja i moja politička opcija rukovodimo time. Partnerstvo za mir i IPAP, to je sasvim dovoljno, pa ako ne valja NATO, neka se povuku iz toga - rekao je Dodik.

On je kazao i kako nije siguran da će Vijeće ministara biti formirano u roku od 30 dana, na kojem je sam insistirao. Kazao je i kako se u Principima za formiranje vlasti ne spominje ANP i da on neće biti poslan u Brisel. 

- BiH neće predati Briselu ANP, nigdje ne piše da hoće, u sporazumu ne piše ništa. Svako tumači kako hoće, ali Vuk Karadžić je rekao "čitajte kako piše, razumijte kako je napisano" - ponovio je Dodik.


Rekao direktno

On je naveo i kako u preambuli principa jasno stoji opredjeljenje da se doprinese ubrzanom reformskom procesu, kako bi BiH mogla da počne pregovore o pridruživanju, ali prije svega s EU, dok se nigdje ne spominje NATO. 

Govoreći o članu 3., koji se tiče NATO-a, Dodik kaže da se u njemu nijednom riječju ne spominje akcioni plan, već se navodi da će se poštovati Ustav i zakon, ali uključujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH, što se dosad ni u jednom aktu nije spominjalo. 

To, prema njegovom tumačenju, znači da će se poštovati i Narodna skupština RS i njena rezolucija o vojnoj neutralnosti.  

Upitan znaju li druga dva potpisnika sporazuma Bakir Izetbegović i Dragan Čović da on neće dozvoliti da ANP prođe, Dodik kaže: "Znaju, rekao sam im direktno u razgovorima."

Upitan o najavi Željka Komšića da će sjednicu Predsjedništva BiH sazvati tek kada bude prihvaćen ANP koji bi zatim bio upućen u sjedište NATO u Briselu, Dodik kaže da su opstrukcije moguće i da sporazum nije obavezujuć za nekoga ko nije potpisnik.

- Vidjet ćemo, opstrukcije su moguće. Nije ovo sporazum obavezujuć za nekoga ko nije potpisnik, ovdje su potpisnice tri političke partije koje su izborni pobjednici kod svojih naroda - rekao je Dodik.

On je istakao kako nije siguran da će, uprkos sporazumu, Vijeće ministara BiH biti formirano u zadatom roku od 30 dana.

- Nisam siguran, ali mi je na neki način i svejedno. Smatram da je bilo neophodno doći do ovog sporazuma i pokazati da su oni koji ga budu osporavali ti koji će snositi političku odgovornost. I Hrvati su nezadovoljni ako do toga ne dođe. I Hrvati hoće formiranje vlasti. Oni su za NATO, ali ne insistiraju zato što nema konsenzusa. NATO je izmišljena priča od Bošnjaka - kazao je Dodik.


Povlačenje RS

Kazao je i da će, ukoliko vlast ne bude formirana, Narodna skupština RS usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu s Ustavom BiH. 

To znači da će se RS povući iz Sporazuma o oružanim snagama BiH, da će povući svoju saglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad Suda i Tužilaštva, kao i rad SIPA-e (Državne agencije za istragu i zaštitu) na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenijete na nivo BiH.  

Ponovio je kako će Parlament ući u proces "osporavanja svih nametnutih rješenja", ali ne i Dejtonskog sporazuma. 

Dodik ističe da je spreman i na drugi scenarij ukoliko vlast bude formirana, te dodaje da će u tom slučaju pokušati neku vrstu reforme.

- Spreman sam da poštujem ovaj sporazum, da uđemo u Vijeće ministara, da radimo na evropskim integracijama, da saradujemo s NATO-om na ovim pitanjima, čuvamo mir zajedno. Ako traže 50 ljudi za Afganistan, da kažemo da ima nekih koji hoće da zarade pet hiljada dolara mjesečno, pa da idu. Ali, izvinite, više neće moći da dolaze u škole, da pričaju kako NATO nema alternativu - ističe Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.