MOSTAR Teška situacija za nekadašnjeg giganta

Novi sastanak u "Aluminiju" bez rezultata: Sindikalisti nezadovoljni, mogući protesti

M. Sm.
13.08.2019 13:34

Novi sastanak održan danas

Foto: Ž. Miličević

Novi sastanak u „Aluminiju“ koji je danas održan s čelnicima Uprave, Nadzornog odbora i Sindikata ovog preduzeća, a kojem su prisustvovali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i federalna dopremijerka Jelka Milićević nije donio ništa novo.

Štaviše, predstavnici Sindikata su izrazili sumnju da će uskoro biti pokrenuta proizvodnja, i to 1. septembra, kako se to najavljivalo.

  • Romeo Biokšić
    Romeo Biokšić Foto: (Ž. Miličević)

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata, obznanio je novinarima rezultate ankete koja je provedena protekle sedmice među radnicima da bi se utvrdilo koliko njih želi raditi za skoro dvostruko manje plaće, kako im je to ponuđeno, a koliko bi ih uzelo otpremnine.

- 526 ljudi želi da radi, njih 76 želi otpremninu, a 46 je zaokružilo i jedno i drugo, što nije valjan odgovor, a njih 177 nije ništa zaokružilo. Kada je riječ o tehnološkom višku, taj broj je otprilike 550 - kazao je Bebek.

Nezadovoljstvo ishodom sastanka izrazio je i Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata.

- Definitivno je upitno pokretanje proizvodnje 1. septembra, osim ako potencijalni strateški partner ne ubrizga sredstva. Ne znamo šta dalje, mogući su protesti - poručio je Biokšić. 

Komentari

NA VRH