FBIH

Zbog zakonskih zavrzlama propadaju hiljade automobila

Ne možemo upravljati vozilima koja se čuvaju u skladištima MUP-ova i potrebno je izmijeniti zakon, kazao je Kapo

Samo u Sarajevu propada više od 500 auta. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

15.8.2019

Hiljade automobila u Federaciji BiH koji su oduzeti zbog raznih prekršaja, propadaju u skladištima policije i samo zauzimaju prostor, a jednostavnim izmjenama zakona mogli bi biti od koristi društvu, istaknuo je Kenan Kapo, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Prijevoz djece

Dodao je da je ovo razlog zbog kojeg će Agencija uskoro ka Vladi FBiH uputiti informaciju o manjkavostima Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine i tražiti njegove izmjene.

Kapo: Olakšati procedure. Arhiv

- Prema sadašnjem zakonu, Agencija upravlja samo imovinskom koristi. Znači, kad se vrše krivična djela, stječe se novac pa se kupuju nekretnine, vozila... Mi time upravljamo. A vozila koja se čuvaju u skladištima MUP-ova su vozila kojima su izvršena krivična djela, naprimjer za prijevoz droge ili za dovoženje na mjesto izvršenja djela. I mi njima ne možemo upravljati. Zato bi trebalo izmijeniti zakon. Ta vozila propadaju. Samo u Sarajevu ih na skladištu policije ima više od 500 – pojasnio je Kapo.

Naglasio je da bi omogućavanje Agenciji da upravlja i vozilima kojima su vršena krivična djela, bilo društveno korisno, jer bi se, primjera radi, oduzeti automobili mogli koristiti za prijevoz djece, za potrebe klinike za transfuziologiju i slično.

Olakšati poklanjanje

Kapo je istaknuo i da bi izmjenama zakona trebalo olakšati proceduru poklanjanja trajno oduzete imovine.

- Mi smo do sada dali 50.000 KM Roditeljskoj kući u Sarajevu i neki građevinski materijal Savezu ratnih vojnih invalida – dodao je Kapo.

Hotel, pumpa... 

Imovina kojom trenutno upravlja Federalna agencija, vrijedna je skoro 15,3 miliona KM, kazao je Kapo.

Riječ je o oduzetom novcu, dionicama, vozilima, nekretninama kao što su Emiran studentski dom – Univerzitetski hotel u Sarajevu, benzinska pumpa “Umax” u Vogošći, građevinski materijal i druge vrijednosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.