AKTUELNO

U Dodikov kabinet stigao dokument o ANP-u, tek u utorak će biti poznato hoće li ga Predsjedništvo BiH razmatrati

Sjednica zakazana za 20. avgust

Dragoljub Reljić. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

14.8.2019

Još uvijek nije sigurno hoće li se Godišnji nacionalni plan (ANP) naći pred članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak, 20. avgusta, za kada je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zakazao sjednicu. 

Tvrdi ovo Dragoljub Reljić, savjetnik za ustavna pitanja u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Kako je naveo, da bi članovi Predsjedništva razgovarali o nečemu, prvo moraju doći materijali. 

- Mora da dođe ANP u Predsjedništvo BiH, odnosno da dođe u kabinete. Ja sam jedan dokument koji nosi taj naziv dobio jutros u 9:30 sati. Ja što sam dosad pogledao piše na njemu avgust 2018. godine, naslovna strana samo i vidim da je 165 strana gusto kucanih s velikim brojem tabela. Ali, ne piše mi ko je poslao. To mi je poslao Sekretarijat, ne piše ko ga je poslao, ne piše da li je to ova komisija za NATO integracioni proces, ne piše da li je to Vijeće ministara, ne piše da li ima bilo koje odluke uz to. Znate kako, ne može tek tako doći neka odluka na Predsjedništvo, ipak je ovo kolektivni šef države, ipak je ovo organ - kazao je Reljić.  

On je naveo da, prema Poslovniku, predsjedavajući određuje raspored tačaka i koje će tačke biti na dnevnom redu, ali, također, Poslovnik nalaže konsultacije o tome prije sjednice. 

- Ne vjerujem da će član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je sposoban pravnik, dozvoliti da se tačka nađe na dnevnom redu ako ne ispunjava uvjete. Da bi se tačka našla na dnevnom redu, moramo znati ko je predlagač, koje je mišljenje, koje su se komisije izjasnile i tako dalje. To važi za sve tačke - kazao je Reljić. 

Na konstataciju novinara da je predsjedavajući Komšić kazao kako neće podržati izbor Zorana Tegeltije za mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH bez podrške ANP-u, Reljić je kazao kako je neophodno ispunjavanje svih uvjeta koji su propisani zakonom i Poslovnikom da bi uopće tačka došla na dnevni red. 

- To znaju svi. Ko ne zna, neka malo uzme, neka pročita i određene propise koji se odnose na rad Komisije za NATO integracije i Vijeća ministara i Predsjedništva i bilo koga. Ja, evo, pred sobom imam i principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, na koje smo se mi pozvali kada smo gospodina Tegeltiju predložili kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara i tačka 3. kaže nastaviti integracione procese u skladu s Ustavom i zakonima. To znači, ako neko zaista želi neke integracione procese i bilo šta, bez obzira, ja govorim kao pravnik, srpski član Predsjedništva će reći svoj stav politički o tome, ali mi moramo da vodimo računa da i ono što smo mi potpisali, a i ono što Ustav propisuje, zakon i određene odluke organa na nivou BiH, moraju biti ispoštovani - kazao je Reljić. 

Na pitanje novinara koje su njegove procjene oko sudbine ANP-a u Predsjedništvu BiH naredne sedmice, Reljić je istakao kako će sve biti poznato u utorak u 10:30 sati. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.