ZENICA

Završena drama: Nakon 20 sati rudari izašli iz jame "Stranjani"

Piše: D. Pašalić

14.8.2019

Nakon punih 20 sati, 16 rudara je izašlo iz jame "Stranjani" RMU Zenica poslije postignutog dogovora Uprave Rudnika mrkog uglja Zenica Nevzeta Vrškića i rudara u ''Stranjanima''.

- Ne možemo vratiti deset “spornih” rudara, ali ćemo zatražiti od "Elektroprivrede BiH" da se izvrši prijem zaposlenika u ovaj pogan. Zbog složenije situacije sa širokim čelom u jami ''Raspotočje'', deset rudara koji su “posuđeni” iz ''Stranjana'' će ostati, a ovdje ćemo uposliti nove - kazao je Vrškić.

Povratak rudara na posao i nastavak proizvodnje očekuje se večeras u 23 sata, odnosno u trećoj smjeni.

Podsjetimo, jednom rudaru pozlilo je oko 10 sati, otkad je u utrobi jame ostalo 16 komorata.

Predsjednik Sindikata podružnice „Stranjani“ Sifet Fetić je kazao kako je s Upravom dogovoren prijem novih radnika u ovaj pogon, te kako će se smanjiti norma posla. Kada je riječ o stanju rudara koji su proveli noć u jami, Fetić je kazao kako se jedan rudar nije osjećao dobro te da mu je ukazana ljekarska pomoć.

Upravnik pogona Asmir Đug kazao je kako je zadovoljan dogovorom.

- Mi nastavljamo raditi, dobit ćemo u novom prijemu nove radnike, raditi nove projekte, tražiti vanjska istražna bušenja i tražit ćemo od Uprave društva mjesečni izvještaj dokle se stiglo s tim radovima - kazao je Đug. 

Rudar Smajo Doglod kazao je kako su obje strane, i Uprava i radnici, pokazale razumijevanje za konkretno stanje u Rudniku Zenica s obzirom na to da jama „Raspotočje“ ima malo većih problema.

- Tih desetak ljudi, što je gorući problem, da se vrati nama, malo je prolongirano, osim što je direktor obećao da će izvršiti prijem nove radne snage, što mi očekujemo do Nove godine – kazao je Doglod.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.