GORAŽDE

Hadžić: Ovdje se sliju sve vode svijeta, a mali šahtovi ne mogu je "popiti"

Čišćenje mulja i zbrajanje štete traje i u knjižari ''Svjetlost'', kaže šef službe maloprodaje Kenan Đipa

Piše: Al.B

14.8.2019

Sanacija ulice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Stanovnici Goražda i danas se bore s posljedicama snažnog nevremena koje je u utorak kasno popodne zahvatilo ovaj grad. Na uklanjanju mulja iz objekata u ulici Kulina bana, gdje je zabilježena najveća šteta, vlasnicima pomažu pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice.

Opća je ocjena da profil i kapacitet odvodnih cijevi, ugrađenih u ulici koja se već nekoliko mjeseci rekonstruira, ponovo nisu dovoljni da prime svu količinu oborinskih voda u vrijeme intenzivnih padavina.

- Oko 20 sati došlo je do poplave, tako da je uništeno sve. Nivo vode u mojoj i svim radnjama ovdje bio je oko metar. Sad saniramo koliko možemo. Ovdje smo od 2002. godine i ovo je možda 30. put da smo poplavljeni i svaki put je sve gore – kaže Miralem Hrelja, vlasnik frizerskog salona u ulici Kulina bana.

Sve se ponavlja

Nurudin Hadžić kaže da ovaj problem traje već 25 godina, ali svaki pokušaj da se stanje popravi završi još većom poplavom u objektima. 

– Neka dođu da ovo poprave ili da ga sklone skroz. Ulica tek obnovljena, a ja trebam po noći izlaziti da dižem šahtove. Nije dobro urađeno, nije dobro nacrtano, osmišljeno i to je problem. Ovdje se sliju sve vode svijeta, s Krive Drage, Laleta i Gubavice, a mali šahtovi ne mogu da je „popiju“ – objašnjava Hadžić.

Čišćenje mulja i zbrajanje štete traje i u knjižari ''Svjetlost'', kaže šef službe maloprodaje Kenan Đipa.

– Sve nas je ovo potrefilo u jeku priprema za školsku sezonu. Škola počinje za 15 dana i mi smo se već uveliko bili pripremili. Sad je na nama da se borimo, saniramo štetu, da vidimo šta je to i koliko – dodaje Đipa.

Ulica Kulina bana rekonstruira se sredstvima Direkcije cesta FBiH. Preostalo je još da se ugradi završni sloj asfalta, ali stanovnici već duže vrijeme upozoravaju da sistem za regulaciju površinskih voda nije adekvatno planiran. 

– Nadali smo se da će se, tokom ovih radova, riješiti problem oborinskih voda, ali ovo sada je izgleda gore. Krivim ljude iz Federalne direkcije za ceste, ali i naše vlasti koje su trebale imati komunikaciju s Direkcijom. Nadzorni organi trebaju doći i vidjeti kako radovi protiču. Iz Mjesne zajednice smo upozoravali da se na putevima prema Koloniji i Rorovima moraju ugraditi odvodi kako se u ovoj ulici ne bi stvarao „bazen“. Najveća sramota je što sam vidio sinoć da je jedna obična kesa začepila cijev promjera 10-15 centimetara – kaže predsjednik MZ Goražde 2 Alen Selimović.

Ekstremni uvjeti

Pozive u pomoć sinoć su slali stanovnici svih dijelova grada. Na području nekoliko mjesnih zajednica štete je nanio i led koji je padao s kišom. Prokisli su i neki od potkrovnih stanova, među njima i stanovi u zgradama čiji su krovovi tek sanirani.

- Bile su vrlo kritične i dramatične situacije kad je u pitanju broj poziva i intervencija Profesionalne vatrogasne jedinice, koja je angažirana 24 sata. Pozivi su bili iz ulica Kulina bana, Zaima Imamovića, Sinan–paše Sijerčića, Titove ulice, s područja užeg gradskog jezgra. Istina, nevrijeme je bilo strašno, nešto što posljednjih godina nismo doživjeli. Zemlja, lišće, nanosi s okolnih mjesta začepili su odvodne kanale – kaže Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika Goražda za civilnu zaštitu.

Ona dodaje da se ekstremni vremenski uvjeti, jake padavine u vrlo kratkom periodu moraju preduprijediti. U trenutnoj situaciji komisija za procjenu šteta će verificirati štete, koje će biti nadoknađene u skladu s mogućnostima.

– Želimo, očekujemo i nadamo se da će izvođač radova i projektanti u ulici Kulina bana izvući određene pouke i izvršiti reviziju projekta ukoliko je to moguće. Klimatske promjene zahtijevaju da se prilagodimo unaprijed i u tom smislu sva rješenja moraju se prilagoditi prostoru i vremenu u kojem se nalazimo – ističe Drakovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.