APELI

Pomozimo dječaku Alenu Mraviću da izbjegne invalidska kolica

Alen je rođen kao zdrava beba, ali prije dvije godine dijagnosticirana mu je "duchenna", teška progresivna bolest mišića

Alen Mravić: Mora u SAD. Facebook

Avaz.ba

14.8.2019

Šestogodišnjem Alenu Mraviću iz Mostara potrebna je pomoć za liječenje u SAD-u.

Alen je rođen kao zdrava beba, ali prije dvije godine  dijagnosticirana mu je "duchenna", teška progresivna bolest mišića.

Riječ je o bolesti koja pogađa mušku djecu, počinje između druge i šeste godine života, te mališanima doslovno krade sve radosti djetinjstva. Ulaskom u tinejdžersku dob, bolest uzima još veći danak, te s navršenih 15 godina, zbog teških deformiteta i atrofije, oboljeli završavaju u invalidskim kolicima.

Zbog nemogućnosti tretiranja ove vrste bolesti u BiH i regiji, dječak je dobio priliku, zahvaljujući upornosti njegovih roditelja i prijatelja, liječiti se u klinici u Bostonu, koje bi potrajalo oko dvije godine.

Pošto se radi o šestogodišnjem dječaku, neophodno je da s njim ide barem jadan roditelj (majka) radi pružanja adekvatne roditeljske brige.

Alenov odlazak na liječenje i boravak njegove majke s njim, zahtijeva značajna novčana sredstva, koja ova porodica nije u mogućnosti osigurati, te im je potrebna i pomoć građana.

Alen se još uvijek osjeća dobro, hoda i igra se kao i njegovi vršnjaci, ali već se teže penje stepenicama, a kad ustaje, vidne su poteškoće, osjeti se da mišići nemaju potrebnu jačinu.

Svi oni koji bi željeli pomoći malenom Alenu Mraviću novčana sredstva mogu uplatiti na žiro račun otvoren kod Raiffaisen Banke 1610200000000098, broj štednog računa je 09001636957.

Također, Udruženje građana "Zajedno za naš grad" - Mostar ustupio je jedinstveni broj udruženja 17015 koji je aktivan za sve operatere u BiH kao i Pay Pal udruženja na korištenje malom šestogodišnjem Alenu Mraviću iz Mostara do kraja mjeseca Avgusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.