RIZIČAN TEREN

Zlatan Aganović paramotorom preletio trasu "Marša mira" od Tuzle do Srebrenice

Fena

15.8.2019

Aganović preletio put od Tuzle do Srebrenice. FENA

Pilot paramotora i član grupe ''Fly4Peace'' (Let za mir) Zlatan Aganović preletio je put od Tuzle do Srebrenice, kojim su Srebreničani 1995. godine pješačili kako bi našli spas na slobodnoj teritoriji.

Aganović je u razgovoru za Fenu kazao da je let uspješno izvršio u srijedu, 13. avgusta, te da je trajao sat i dvadeset minuta, a prešao je 51 km zračne linije.

- Prije preleta paramotorom odlučio sam učestvovati na ''Maršu mira'' 2019., prepješačiti trasu od 110 km od Nezuka do Potočara i to je za mene bilo vrlo potresno emotivno iskustvo koje mi je dalo konačnu odlučnost da sa paramotorom preletim ovu dionicu - istakao je.

Navodi da je edukaciju za paramotorno letenje usavršio u Poljskoj, kod instruktora Vojteka Bogdala, svjetskog prvaka u tom sportu, te da je bio uvjeren da je spreman sigurno izvršiti prelet preko rizičnog terena za slijetanje i prizemljiti se pored Memorijalnog centra Potočari.

- Ovaj let je ''let za mir'', za nove generacije čiji bi pogled na život i suživot morao biti bolji, iskreniji i pametniji od prijašnjih generacije čija je životna matematika bila destruktivna i uništavajuća - poručio je.

Aganoviću je u njegovom podvigu pomagao Hamdija Blekić, koji je u ovom projektu bio odgovoran za logističku podršku na zemlji.

Grupa ''Fly4Peace'' 2020. godine, za vrijeme održavanja ''Marša mira'', želi organizirati prelet paramotorista za Srebrenicu, po uzoru na bicikliste i motoriste koji prate učesnike ''Marša mira''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.