ODŽAK

Od abonosa iz mulja Bosne pravi replike prastarih zdjela

Prva arheološka iskopavanja počela davne 1958., kad je pronađena nastamba s dosta keramike

Jelušić napravio 33 replike zdjela. Avaz

Piše: H. ČALIĆ

15.8.2019

Abonos je vrsta je drveta koje je hiljadama godina bez prisustva zraka bilo u mulju rijeka i tu sazrijevalo. 

Posebno je vrijedan abonos od crnog hrasta, kojeg ima u rijeci Bosni u naselju Potočani kod Odžaka.

Ukrašene šarama

Tu je dva kubna metra hrastovog abonosa nabavio pedagog Ivo Jelušić iz Vojskove pa se dao na izradu replika prastarih zdjela. U ponedjeljak je u Maloj vijećnici - Belediji u Odžaku održana njegova izložba “Novi život starog hrasta”.

- Lokalitet Pivnice u selu Potočani je specifičan i predstavlja dio kostolačke kulture, koja datira iz bakrenog doba. Ovdje su davne 1958. stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH počeli prva arheološka iskopavanja. Pronađeni su nastamba dimenzija od sedam puta devet metara s dosta keramike, kalupi za izlijevanje strijela. Ali, ono što je mene zaintigriralo je abonos. Iz mulja rijeke Bosne nabavio sam dva kubika abonosa crnog hrasta, starosti od tri do osam hiljada godina, i zarekao se da ću izraditi replike prastarih zdjela, ukrašenih šarama - govori Jelušić.

Izložbu posjetio i monsinjor Franjo Komarica. Avaz

Trideset tri replike zdjela koje je Ivo svojim rukama izradio od hrastovog abonosa, bile su predmet velikog interesiranja na ovoj izložbi.

Svoje impresije iznijela je i Andrijana Pravidur iz Zemaljskog muzeja BiH, a već drugog dana izložbu je posjetio i biskup banjalučki Franjo Komarica.


Kulturna baština

- Ono što smo vidjeli na izložbi entuzijaste Ive Jelušića primjer je kako se u lokalnoj sredini njeguje i čuva kulturna baština. Na lokaciji Pivnice - Potočani nekad su živjeli ljudi i ostavili nam u naslijeđe svoju kulturu. Ovo područje je jedan od najznačajnijih lokaliteta kostolačke kulture na nivou BiH - kazala je Pravidur.


Turistička ponuda

- Mi, Odžačani, ponosni smo na našeg umjetnika Ivu. Izrađujući zdjele od abonosa stare hiljadama godina, on oživljava naš posavski hrast, širi našu kulturu i našu historiju, svojim radovima svjedoči da se ovdje živjelo i da će se živjeti. Ova izložba je i naša turistička ponuda - kaže Arnes Osmanović, ministar za promet, turizam i zaštitu okoliša Posavskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.