ODLUKE

Ministarstvo poljoprivrede RS naložilo odstrel divljih svinja zbog afričke kuge

Strah od afričke kuge. Ilustracija

Srna

15.8.2019

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je, s obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Srbiji i šteta na usjevima koje ova divljač pričinjava u ovom entitetu, izdalo jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištima, a posebno onima koja graniče sa Srbijom.

- Od odstrijeljenih divljih svinja uzimat će se uzorci koji će, u saradnji s Veterinarskim institutom "Dr Vaso Butozan", biti ispitivani na pojavu afričke kuge svinja - saopćeno je iz resornog ministarstva.

Kada je riječ o sprečavanju štete koju pričinjavaju medvjedi, Ministarstvo poljoprivrede je svim lovištima s područja RS izdalo obavještenje da se, bez obzira na lovostaj, može izvršiti vanredni odstrel spomenute divlje životinje ukoliko pričinjava štetu i predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi, ali i imovinu.

Odstrel, kao i mjere gajenja, zaštite i korištenja ove vrste divljači provode se isključivo u skladu sa zakonskim propisima i planskim dokumentima u lovištu, navode iz resornog ministarstva.

U Srbiji je nedavno utvrđena pojava afričke kuge svinje, a to su pokazale i analize uzoraka u inozemnim laboratorijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.