JAHORINA

Dodik: Ja nisam prorok i nemam pojma kada će biti formirana vlast, imam razne ideje

Odgovorio na pitanja u vezi s dnevnim redom sjednice Predsjedništva BiH

Petar Ivancov i Milorad Dodik. Srna

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

15.8.2019

Ja nisam prorok i nemam pojma, odgovorio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, na pitanje novinara kada će biti formirana vlast na nivou Bosne i Hercegovine. On se danas na Jahorini sastao s ruskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovom te odgovara na pitanja u vezi s dnevnim redom sjednice Predsjedništva BiH koja je zakazana za utorak, 20. avgust. 

- Neko je odlučio da opstruira izbornu i ustavnu volju na legitimno predstavljanje srpskog, a, koliko vidim, i hrvatskog naroda. Neko je odlučio da problematizira situaciju u BiH, to svakako nismo mi. I mi ćemo poduzimati adekvatne mjere - kazao je Dodik. 

On je naveo da je zatražio vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj će se glasati o kandidatu za mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH, što mu omogućuje Poslovnik, a da je predsjedavajući Željko Komšić potom za isti dan zakazao redovnu sjednicu koja će se održati prije vanredne, a na čijem dnevnom redu je Godišnji nacionalni plan (ANP).

- Gospodin Komšić je u svojoj želji da iskomplicira situaciju prije toga kao predsjedavajući zakazao redovnu sjednicu, a na koju je stavio pitanje glasanja o nekom dokumentu koji je potpuno famozan tvrdeći, koliko sam mogao da razumijem, da ukoliko se to ne izglasa, on neće glasati, naravno, za kandidata, to je njegovo pravo. On se i ovaj put poigrao time. Umjesto da je zakazao samo vanrednu sjednicu, da to pitanje završimo, on je želio da imamo i ovo pitanje. Ja nemam ništa protiv, ja ću biti tu u utorak, na toj sjednici, i na jednoj i na drugoj, i moj stav je veoma jasan – kazao je Dodik.

On je rekao i kako je ANP izmišljena stvar "od bošnjačke političke elite da bi se spriječilo formiranje zajedničkih institucija".

- Oni su od početka znali za odluku Narodne skupštine. Ja ću se toga držati - kazao je Dodik. 

Dodik je kazao i kako će sačekati da istekne rok od 30 dana od dana potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH, s liderima SDA i HDZ-a BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, nakon čega ima "razne ideje". Podsjetimo, taj sporazum je potpisan prije deset dana, 5. avgusta. 

- Imam razne ideje koje imam namjeru predložiti Narodnoj skupštini RS, o njima razmišljam i one će biti isključivo motivirane potrebom da se poštuje Ustav BiH, aneks IV. U njemu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i u njemu piše i tumačenje Venecijanske komisije, da su RS i FBiH i tri konstitutivna naroda strane za dogovor u BiH. Znači, ne postoji zajednički nivo kao strane - smatra Dodik. 

On je naveo i kako će u okviru tog ustavnog uređenja imati razne prijedloge prema FBiH i druga dva naroda. 

Dodik je na insistiranje novinara komentirao i izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je rekao da će međunarodna zajednica podržati ANP i potpisani sporazum. 

- Izetbegović iz dana u dan ide, samo nešto priča. Ovog jutra pojavila se neka inicijativa i Američke ambasade da se sastanu na nivou savjetnika iz kabineta i da pokušaju nešto da razriješe, to sam ja odbio. Naravno, moji ljudi neće učestvovati na tom sastanku. Kao što sam maloprije citirao, BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Nigdje ne piše da je sastavljena od Američke ambasade, Ruske ambasade ili Evropske komisije. Prema tome, ja dok sam rukovodio Predsjedništvom niko nije koordinirao sjednicom Predsjedništva, nego sam pokušao da to uradim u okviru Poslovnika. Ako neko sada želi da uvuče ponovo Amerikance, da u svakom dnevnom redu učestvuju, ja to odbijam. Mi u tome nećemo učestvovati - kazao je Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.