BAZA BAGRAM

Ekskluzivne fotografije: Bh. vojnici čuvaju komandanta najveće vojne baze u Afganistanu

Zolj je u Afganistanu proveo šest mjeseci kao komandir devete rotacije OSBiH u bazi Bagram, najvećem zračnom i logističkom kampu u državi

Piše: Miralem Aščić

16.8.2019

Bh. vojnici u Afganistanu - Avaz
Bh. vojnici u Afganistanu - Avaz
Bh. vojnici u Afganistanu - Avaz
Bh. vojnici u Afganistanu - Avaz
Bh. vojnici u Afganistanu - Avaz
+3

Kapetan Haris Zolj, koji je, kao komandir jedinice devete rotacije Oružanih snaga BiH, proveo šest mjeseci u mirovnoj misiji “Odlučna podrška” u Afganistanu, u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” opisao je zadatke bh. vojnika, ali i otklonio sve dileme o tome učestvuju li naši pripadnici u vojnim operacijama i nose li glavu u torbi.

72 tornja

Ovaj Sarajlija bio je odgovoran za 45 pripadnika OSBiH u vojnoj bazi Bagram, 56 kilometara od glavnog grada Kabula. Ta je vojna baza trenutno najveća zračna i logistička baza u Afganistanu te je osigurana betonskim zidovima, visine od šest metara, a posjeduje čak 72 tornja za osmatranje i osiguranje.  

- Kompletna baza je opremljena termalnim kamerama, dodatno je osigurana iz zraka cepelinima te ima i najsavremeniji proturaketni sistem za osiguravanje aerodroma i baze, koji je u funkciji 24 sata dnevno – govori nam Zolj.

Ističe da je misija protekla u najboljem redu, iako je prisutna stalna opasnost zbog raznih zbivanja u zemlji. No, kako je naglasio, bh. vojnici nemaju mogućnosti izlaska izvan baze niti im se dodjeljuju zadaci koji podrazumijevaju izlazak iz Bagrama.

- Dužnost jedinice koja se nalazi u Afganistanu je da osigurava komandu divizije USFOR-a i komandanta baze Bagram, koja se nalazi u drugom prstenu osiguranja baze. Odgovorni smo i za glavni ulaz u komandu te vršimo patrolu unutar kampa gdje su komande i smještene – kaže Zolj.


Ratna zona

Istaknuo je da činjenica da se nalaze u ratnoj zoni stvara dodatnu dozu odgovornosti kod svakog pripadnika OSBiH. 

- Svi pripadnici jedinica OSBiH nalaze se na sigurnom prostoru unutar baze Bagram. U bazi boravi 15.000 ljudi, pripadnika koalicionih partnera, radnika raznih kompanija koji opslužuju NATO - kaže Zolj.


Poginula tri američka vojnika

Zolj nam govori da je ovo bila njegova prva misija i da bh. vojnici nisu imali neugodnih situacija. 

- Bio je jedan napad u blizini baze Bagram, kilometar od jedne od kapija, na konvoj koji radi redovnu patrolu unutar provincije Parvan. Tada su napadnuta tri motorna vozila, u kojima su poginula tri američka vojnika. To je svakako neugodna situacija – kaže on.

quote
<p>Raketiranja baze su povremena, ali se i prema tome odnosimo najozbiljnije što je moguće. Ali, sam procent raketiranja je slab, jer su naprave kojima napadaju, uglavnom improvizirane.</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.