VRIJEME Sve toplije do sredine sedmice

Poznate vremenske prilike za naredne dane: Prvo vrućine, a onda pljuskovi i nepogode

Početkom protekle sedmice zabilježen vrhunac toplotnog vala

Fena
16.08.2019 14:44

Promjena vremena sredinom sedmice

Foto: Avaz

Početkom protekle sedmice zabilježen je vrhunac toplotnog vala. Iako su izmjerene izuzetno visoke temperature, do 41 stepen, primjera radi, u Mostaru, historijski rekordi za avgust ipak nisu nadmašeni. Od utorka poslije podne vrućine su popustile, navodi se u agrometeorološkom pregledu za period 12.–18. avgust.

Temperature su se spustile i 10-tak stepeni u odnosu na početak perioda i tako vratile u okvire klimatoloških prosjeka ili nešto ispod. U većem dijelu zemlje u utorak i srijedu (13. i 14. avgust) zabilježene su padavine, u centralnim dijelovima do 35 mm, na zapadu i sjeveru zemlje od 10 do 20 mm, dok su na jugu zemlje padavine izostale ili su bile zanemarivo male, do 1 mm. Stanje vlažnosti tla malo je popravljeno prispjelim padavinama, iako nedovoljno, osobito na sjeverozapadu zemlje.

Prema prognozama, pretežno sunčano, i sve toplije, od nedjelje i vruće zadržat će se do srijede, 21. avgusta, kada se očekuje porast oblačnosti i pojava kiše i pljuskova ponegdje i lokalnih nepogoda, naročito u centralnim i zapadnim dijelovima zemlje.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se u rasponu od 13 do 17 stepeni, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna uglavnom između 30 i 35 stepena. Umjereno toplo i sunčano vrijeme,  uz povoljnu vlažnost tla odgovarat će voću, vinovoj lozi te ratarskim usjevima koji se nalaze u završnim fazama zrenja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH. 

Uvjeti vlažnosti procijenjeni prema Standardiziranom indeksu padavina (SPI) u posljednjih 30 dana pokazuju da u većem dijelu zemlje na dan 15. avgusta prevladavaju normalni uvjeti vlažnosti, izuzev Hercegovine, gdje je vlažnost malo povećana, i zapada, sjeverozapada i sjeveroistoka zemlje, gdje su uvjeti sušni do umjereno sušni.

Tagovi

FHMZ Temperature

Komentari

NA VRH