NA LICU MJESTA

"Avaz"na 120 metara visokom vijaduktu: Samo još sedam i po metara do spajanja

Sedamdesetak radnika užurbano radi na kapitalnom projektu

Piše: D. PAŠALIĆ

16.8.2019

Avaz” prvi i jedini obišao gradilište - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Sedamdesetak radnika užurbano radi na kapitalnom projektu vijadukta Babina rijeka, koji se veže za vijadukt Pehare i ima najduži raspon stubova, i to 165 metara.


Oduševljenje radnika

Da je uistinu tako, uvjerili smo se prilikom posjete najzahtjevnijem projektu na Koridoru 5C. Riječ je o ekskluzivnom obilasku vijadukta, na koji do sada nijedan medij nije kročio. Ekipa “Dnevnog avaza” prva je “prošetala” na visini od 120 metara i obišla vijadukt dug 770 metara.  

Brojni radnici koje smo zatekli, armirači, tesari, betonari, na čelu s nadzorno-tehničkim osobljem, ne kriju oduševljenje što završavaju itekako zahtjevan projekt. Među njima je i dosta mladih iz Sarajeva, Brčkog, Kaknja, Žepča, dok ih je najviše iz Zenice.

Prisjećaju se početka radova, a upravo im je prvi stub bio i najzahtjevniji. No, sigurno su, metar po metar, gradili i danas su ponosni što im je preostalo još sedam i po metara da se vijadukt spoji. Prvo će betonirati pet metara, a potom i posljednja dva i po metra.

Prema riječima Reufa Kadrića iz “Autocesta FBiH”, svi se radovi na kompletnoj trasi odvijaju planiranom dinamikom.

- Sve protječe bez problema i radi se punom parom. Kad je riječ o vijaduktu Babina rijeka, spajanje očekujemo već početkom septembra - najavio je on.

Radovi napreduju. D. Pašalić

Uprkos činjenici da je prije nekoliko dana u Zenici zabilježeno 40 stepeni, radovi na Koridoru prilagođavaju se vremenskim uvjetima.

- Radnici imaju posebne šljemove s ventilacijom, prave se dodatne pauze, tu su i dovoljne količine vode te posebni prsluci za ljetne uvjete, takozvani tregeri – govore oni.


Fascinantan prizor

Fascinantan prizor mosta, kao i panoramski pogled na Zenicu s visine od 120 metara, zasigurno će oduševiti sve one koji budu prolazili ovom dionicom Koridora. 


Brojke

 770 metara dug je vijadukt Babina rijeka

165 metara raspon je stubova

 120 metara visina je vijadukta


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.