EKONOMIJA

Zemlje regiona broje 20 miliona ljudi, zajedničko tržište donijelo bi 17 milijardi eura BDP-a

To bi podrazumijevalo slobodan protok robe, ali i radne snage

Jedinstveno tržište značilo bi slobodan protok roba. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

17.8.2019

Prema analizama MMF-a i Svjetske banke, regionalne integracije u ekonomskom smislu i jedinstveno tržište u regionu donijeli bi godišnji rast veći od četiri posto, a na kraju i nominalno veći BDP za 15 milijardi do 17 milijardi eura, pišu "Nezavisne novine". 

Stručnjaci ocjenjuju da zemlje regiona, tačnije one koje su dio Berlinskog procesa, i to Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Bosna i Hercegovina, zajedno broje blizu 20 miliona ljudi, što je sasvim sigurno privlačnije za ozbiljne investitore koji prvo gledaju broj stanovnika i njihovu kupovnu moć.

- U slučaju jedinstvenog tržišta svakako bismo bili atraktivniji za strane investitore nego što smo sada - rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, i istakao da treba podržati svaku integraciju.

On je naveo kako Privredna komora RS podržava sve ono što ide prema ukidanju carina i barijera koje sada imamo. 

- Važno je da se iz političke priče i iz nečega što je politička ideja krene na djela i prije svega jasno definiraju stvari da ne dolazimo u situaciju u kojoj smo sada kada je CEFTA na snazi. Imamo formalno tržište bez carina, ali i ogromne necarinske barijere koje su prepreka većoj i bržoj trgovini - rekao je Blagojević. 

S druge strane, Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, skeptičan je.

- Sada smo u situaciji da je CEFTA praktično mrtva, a ona je išla u tom smjeru jedinstvenog tržišta. S te strane jako teško je pored svih problema u CEFTA očekivati neke pomake, posebno ne jedinstveno tržište. Na kraju krajeva, ne znam koje bi konkretno BiH imala koristi od eventualnog jedinstvenog tržišta s obzirom na našu proizvodnju i tehnologiju - rekao je Vasić.

O eventualnom zajedničkom tržištu i otklanjanju barijera nesmetanoj trgovini između zemalja regiona bit će riječi na regionalnoj konferenciji "Izazovi izvoza - Potreba formiranja jedinstvenog tržišta regiona", koja će biti održana krajem avgusta u Sarajevu. 

Priča o jedinstvenom tržištu i snažnijem ekonomskom povezivanju regiona koje uključuje slobodno kretanje robe, kapitala i radne snage traje već godinama, međutim, u praksi se malo šta uradilo i pored toga što su manje-više i u regionu svi svjesni da razjedinjena tržišta zemalja regiona nikome nisu atraktivna za bilo kakva ozbiljnija ulaganja. 

Još najglasniji u ideji formiranja jedinstvenog tržišta jesu političari i privrednici iz Srbije, čiji predsjednik Aleksandar Vučić već godinama govori o tome i o prednosti jednog takvog tržišta koje bi brojalo oko 20 miliona ljudi, pišu "Nezavisne novine".

Priču o jedinstvenom tržištu još ranije su podržali i pojedini zvaničnici Evropske unije, ali do sada sve je ostalo na riječima i gotovo ništa nije urađeno kako bi se napravio prvi korak ka takvom tržištu.

Jedinstveno tržište podrazumijevalo bi slobodan protok robe, ali i radne snage, kao i zajedničke takse, iste fiskalne namete, subvencije i daleko jednostavnije procedure prilikom prelaska granica itd.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.