APEL

Kuga nije razlog za masovni i nekontrolirani odstrel divljih svinja

Potrebno uzeti uzorak prema uputstvu i dostaviti ga najbližoj veterinarskoj stanici

Lovci: Ne ubijajte divlje svinje. Arhiv

Srna

17.8.2019

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić apelirao je povodom uvođenja i primjene preventivnih mjera zaštite od afričke kuge da se lovci pridržavaju unaprijed određenog kalendara lova na divlju svinju i da ni u kom slučaju ne koriste novonastalu situaciju za masovan i nekontroliran odstrel.

- Zakon, vrijeme i okolnosti u okruženju traže od nas da svakim danom budemo sve aktivniji i pratimo situaciju. Međutim, moramo da djelujemo u okviru propisanih regulativa. To ne podrazumijeva nikakav masovni i nekontrolirani odstrel, čak naprotiv - rekao je Minić.

U saopćenju Lovačkog saveza se navodi da je Minić istakao da je Savez u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kreirao preventivne aktivnosti koje se odnose na aktivan odstrel divljih svinja u smislu odstrela s godišnjim planom i kalendarom lova.

- To bi značilo da do 1. septembra lov s visokih čeka ili progonom isključivo bez pasa može i treba da se izvršava u smislu daljnjeg monitoringa na prisustvo afričke kuge divljih svinja i da ga iskoristimo i u dijelu za sprečavanje štete na usjevima. Nakon toga, po kalendaru lova od 1. septembra slijedi lov pogonom sa psima. Ova aktivnost podrazumijeva još jedan krug monitonga na prisustvo afričke kuge - objasnio je Minić.

On je precizirao da je nakon odstrela svinje potrebno uzeti uzorak prema uputstvu i dostaviti ga najbližoj veterinarskoj stanici koja ga dalje šalje Veterinarskom institutu "Dr Vaso Butozan", koji vrši analizu eventualnog prisustva afričke kuge.

Minić je, također, rekao da je uputstvo resornog ministarstva za tačno postupanje u vezi s nastankom štete od medvjeda proslijeđeno svim udruženjima u čijim lovištima obitava medvjed.

- Јoš jednom pozivam sve kolege da prvenstveno prihranom u šumi i pravljenjem mečilišta zadržimo medvjeda daleko od usjeva, pa i naseljenih mjesta. Ako se zbog boniteta u lovištu pojavi slučaj da imamo medvjeda kojeg ne možemo da kontroliramo, primjenjivat ćemo zakon i navedena uputstva resornog ministarstva - naveo je Minić.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, s obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Srbiji i štete na usjevima koje ova divljač pričinjava u Republici Srpskoj, nedavno usvojilo jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištima, a posebno onima koja graniče sa Srbijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.