POZITIVNE PRIČE

Sestre iz Slovenije: Olga gradila prugu Šamac – Sarajevo, Marta volontira u Bosanskoj dolini piramida

Nije nam teško raditi, okruženi smo divnim, pozitivnim ljudima iz cijelog svijeta

Marta s unukom Zanom. N. Smajović

Piše: N. Smajović

17.8.2019

Projekt istraživanja Bosanske doline piramida u Visoko i našu zemlju je od 2006. doveo desetine hiljada zanimljivih gostiju iz svih dijelova svijeta, a posebna priča su volonteri koji svake godine dolaze iznova da bi bili dio historijskog projekta. 

Slovenka Marta Satler (74) od 2012. volontira u Visokom, a ove godine je stigla s unukom Zanom (11). 

– Nije nam teško raditi. Okruženi smo divnim, pozitivnim ljudima iz cijelog svijeta, a unuka je posebno oduševljena, radi punom snagom, dok je prije nekoliko dana uspjela pronaći i metalni artefakt, što je posebno oduševilo i dalo joj dodatni motiv za rad – priča Marta, koja je u Visokom već sedam dana.

Marta s unukom Zanom. N. Smajović

Ono što je posebno zanimljiv dio priče, a vezano je za Martinu stariju sestru Olgu, jeste kako je upravo Olga, prije više od 40 godina, također bila dio jedne velike akcije u Bosni i Hercegovini.

– Da, moja sestra Olga, kojoj je 80 godina, učestvovala je u izgradnji pruge Šamac - Sarajevo, a evo sada ja i unuka nastavljamo tamo gdje je ona stala - učestvujemo u još jednom historijskom projektu u Bosni i Hercegovini. Olga je i bila ovdje sa mnom, obišla je lokacije, ali, nažalost, pošto ima jako starog muža o kojem mora da se brine, nije bila u mogućnosti ove godine doći s nama – otkriva nam Marta.

U Sloveniji su poprilično dobro upoznati s bosanskim piramidama, veliki broj Slovenaca je dolazio u posjete, a i veliki broj ih je učestvovao volonterski. Marta ima namjeru i u budućnosti biti dio projekta, i kao volonter, ali i kao posjetilac.

– Ja ću se ovamo vraćati sve dok budem mogla i dok me zdravlje bude služilo. Ovo je fantastičan projekt i sjajna priča iz Bosne, koja iz dana u dan ima sve više poštovalaca u svijetu, a dokaz su i brojni gosti iz cijelog svijeta koji dolaze da vide sva ova čuda – kazala nam je na kraju Marta. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.