POLITIKA

HDZ BiH obilježava 29 godina postojanja: Ključ i predvodnik očuvanja identiteta, kulture i jezika

Naši zahtjevi su legitimni, konstruktivni i vode BiH k evropskim vrijednostima i međunarodnim organizacijama

HDZ BiH obilježava 29 godina postojanja. HDZ BiH

Piše: I. K. / Avaz.ba

18.8.2019

Hrvatska demokratska zajednica BiH čestitala je svim utemeljiteljima, članovima, simpatizerima i glasačima 29. godišnjicu utemeljenja ove stranke.

Kako ističu, 18. avgust je historijski dan za "glavnu stranku hrvatskog naroda". HDZ je osnovan na današnji dan prije 29 godina u Sarajevu te je bio sudionik nacionalno-demokratskog pokreta Hrvata u Bosni i Hercegovini.  

Prije 29 godina naši utemeljitelji su osnovali stranku koja je bila ključ i predvodnik očuvanja svoga identiteta, kulture i jezika. Zato im posebno hvala, jer su utkali put svemu onome što je HDZ BiH danas. HDZ BiH se i u Domovinskom ratu i poslije pokazao kao snažna i ozbiljna stranka koja se i sada kvalitetno priprema za sve izazove. Posebna čestitka i zahvala za doprinos i našoj Mladeži, Zajednici žena, Klubu utemeljitelja, Odboru za branitelje i Političkoj akademiji HDZ BiH na njihovom doprinosu u djelovanju HDZ-a BiH - saopćili su. 

Iz ove stranke dalje navode kako u programu i statutu ima jasno definirane vrijednosti, od demokratije, slobode i poštovanja ljudskih prava do domoljublja, zaštite nacionalnih interesa i rada za kvalitetniji život hrvatskih ljudi. 

- Ključna je odrednica oko koje se okuplja i koja će držati nivo zaštite onog ljudskog među narodima u BiH, pri stvaranju funkcionalne i evropske zemlje. HDZ BiH još više će se zalagati za ustavno domoljublje, koje može biti osnova za rješavanje problema u BiH, jer naša domovina BiH mora preživjeti kao zemlja tri konstitutivna naroda s legitimitetom. Naši zahtjevi su legitimni, konstruktivni i vode BiH k evropskim vrijednostima i međunarodnim organizacijama, prije svega, prema Evropskoj uniji NATO-u. HDZ utemeljen je kao izraz historijskih težnji hrvatskog naroda za jednakošću s drugim narodima, slobodom i demokratijom, kao jedinstvo izvorne hrvatske političke misli i evropskog usmjerenja - saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.