SAOPĆENJE

Zvanično: Sutra dvije sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Predsjedništvo BiH. Arhiv

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

19.8.2019

Iz Predsjedništva BiH zvanično je potvrđeno da će sutra biti održane dvije sjednice. Redovna sjednica Predsjedništva BiH zakazana je za 11 sati, dok će se vanredna održati sat kasnije, odnosno u 12 sati. 

Nakon završetka sjednica, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić će održati konferenciju za novinare. 

Podsjetimo, na redovnoj sjednici, koju je zakazao predsjedavajući Željko Komšić, članovi Predsjedništva bi trebali odlučivati o tome hoće li BiH poslati Godišnji nacionalni plan (ANP) u Brisel. 

Na dnevnom redu vanredne sjednice, koju je inicirao Milorad Dodik, trebalo bi biti razmatrano imenovanje mandatara za formiranje Vijeća ministara BiH.

Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini te potreba postizanja konsenzusa radi daljnjeg napretka zemlje bile su teme današnjeg susreta ambasadora Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije Erika Nelsona (Eric) i Metjua Filda (Matthew Field) s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. 

Kako je za Fenu potvrđeno iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD, na susretu s Komšićem ambasadori su razgovarali i o napretku BiH u oblasti reformi, ali partnerstvu zemlje s Evropskom unijom i Sjevernoatlantskim savezom (NATO).

Podsjetimo, u zgradi Predsjedništva BiH danas su se sastali i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji je novinarima potvrdio da je razgovarao s Komšićem i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem (SDA). 

On je izrazio očekivanje da će pitanje ANP-a, kao i imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, kojeg je predložio SNSD, biti riješeno sutra.

Lider SDA također je potvrdio da, ukoliko ne bude podrške za slanje ANP-a u sjedište NATO-a u Brisel, neće biti podržano imenovanje Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Ranije su lideri SDA, SNSD-a kao i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Izetbegović, Dodik i Dragan Čović potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlasti prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

ANP je dokument koji je od BiH zatražio NATO kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu. Međutim, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bh. entiteta koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.