SAOPĆENJE

HNS: Evropska unija i NATO savez su budućnost BiH

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine objavio je saopćenje u kojem, kako se navodi, potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Evropsku uniju i NATO savez

Nedopustivo je koristiti instrumente koji BiH vode ka stabilnosti i razvoju. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

20.8.2019

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine objavio je saopćenje u kojem, kako se navodi, potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Evropsku uniju i NATO savez.

Saopćenje dolazi na dan sjednice Predsjedništva BiH koja je zakazana u 11 sati na zahtjev predsjedavajućeg Željka Komšića gdje će jedina tačka dnevnog reda biti ANP. Sat kasnije bit će održana vanredna sjednica na zahtjev Milorada Dodika s tačkom dnevnog reda - imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH.

Apelirajući na političku odlučnost i senzibilitet prema izbornoj volji naroda u ključnim trenucima i prilici za korak naprijed i napredak, HNS BiH poziva sve političke aktere da se suzdrže od daljnjih blokada formiranja vlasti i provedbe Sporazma o načelima formiranja vlasti koji su dogovorili lideri tri stranke uz podršku Izaslanstva EU u BiH - ističu iz HNS-a. 

Kako se naglašava, nedopustivo je koristiti instrumente koji BiH vode ka stabilnosti i razvoju, a to su EU i NATO integracije, za poticanje blokade, unutarnjih sukoba i političke ucjene.

Ugrožavanje državne stabilnosti putem opstrukcije Sporazuma izbornih pobjednika o načelima za formiranje vlasti rizik je kojeg si Bosna i Hercegovina ne može priuštiti, poglavito u ovom trenutku. Pozivamo na suzdržavanje od zloupotrebe mehanizama za pomirenje i napredak, napominjajući da su kompromis i suradnja jedna od temeljnih načela evropskog duha i vrijednosti - stoji u saopćenju. 

HNS navodi kako Bosna i Hercegovina može napraviti iskorak ka napretku ukoliko odlučno prihvati ideju članstva u Evropskoj uniji i NATO savezu kao prioritet za budućnost zemlje.

- HNS BiH će se u svojem radu nastaviti ustrajno zalagati za pridruženje EU i NATO-u, braneći proces integracije i prospekt članstva, kao predvodnik pridruživanja istaknutim međunarodnim organizacijama. Hrvatski narodni sabor stoga snažno apelira na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da se ispoštuje potpisani Sporazum imenovanjem mandatara za Vijeće ministara kako bi se, uz napokon uspostavljenu državnu vlast, mogli u potpunosti posvetiti svakodnevnim izazovima i problemima s kojima je Bosna i Hercegovina suočena - zaključuje se u saopćenju.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.