REAKCIJE

Dodik rekao da će fizički zabraniti skup koji je najavio HDZ u Drvaru: Spreman sam!

Prostor gdje se predlažu nova naselja za smještaj migranata je teritorija koja je ranije pripadala Srbima u cijelosti, gotovo 100 odsto, kazao je Dodik

Dodik protiv migrantskog centra u Bosanskom Petrovcu. Avaz

Avaz.ba / Srna

20.8.2019

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda rekao je danas da Republika Srpska ne prihvata da se na prostoru RS prave bilo kakvi centri gdje će boraviti migranti.

Dodik je izjavio novinarima u Sarajevu da će sutra u Banjoj Luci biti održan sastanak i sa predstavnicima Bosanskog Petrovca i federalnih općina Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo na kojem će biti riječ o migrantskoj krizi.

- Obavezan sam da saslušam te ljude, Srbe iz Federacije koji imaju određene strahove. Prostor gdje se predlažu nova naselja za smještaj migranata je teritorija koja je ranije pripadala Srbima u cijelosti, gotovo 100 posto - rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je srpskom narodu uskraćeno pravo da bude predstavljeno u Federaciji BiH i shodno tome biće predložene određene mjere.

Općinsko vijeće u Bosanskom Petrovcu usvojilo je u subotu, 17. avgusta, rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom Polju ili slijedi blokada magistralnog puta prema Bihaću, a najavljena je i spremnost da čak stanovnici napuste svoj grad i upute se ka EU.

Dodik je rekao i da se protivi odluci HDZ-a Livanjskog kantona koji pokušava da organizira obilježavanje navodnog oslobođenje Drvara, te najavio da će biti tamo na dan kada je to zakazano.

- Spreman sam da budem dio onih koji će fizički sprečavati da bilo ko dođe u Drvar i obilježava na taj način taj dan - istakao je Dodik.

Kantonalni odbor HDZ-a BiH u Livnu usvojio je inicijativu o obilježavanju 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", čiji bi centralni skup trebalo da bude 13. septembra u Drvaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.