TUGA

Sutra je godina od stravične željezničke nesreće u Jablanici: Smrt trojice mašinovođa još nije razriješena!

Na licu mjesta su poginuli Fehmin Turčinović i Jasmin Ćeranić, dok je Haris Karić nekoliko dana poslije podlegao povredama

Piše: E. T. / Avaz.ba

21.8.2019

Stravične slike od prošle godine u Jablanici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Spomenik poginulim mašinovođama u Rajlovcu - Avaz

Ljetnu noć u Jablanici prije godinu, 22. avgusta, prekinuo je strašan prasak sudara vozova na željezničkoj stanici. Na licu mjesta su poginuli Fehmin Turčinović i Jasmin Ćeranić, dok je Haris Karić nekoliko dana poslije podlegao povredama.

Iz voza je u posljednji tren iskočio mašinovođa Božidar Jurenić. 

Bilo je nekoliko teorija kako i zašto je došlo do nesreće. Jedna od njih je i da je do nesreće došlo zbog toga što auto-stop uređaji, balize, nisu bile u funkciji. 

U to vrijeme na ovom dijelu pruge, naime, ugrađeni su auto-stop uređaji, čija je uloga da upozore mašinovođu da smanji brzinu voza, da voz zaustavi naglim kočenjem ako mašinovođa ne postupi po proceduri, odnosno iz bilo kojih razloga prolazi signal pod crvenim svjetlom. 

Dalje, ovi uređaji imaju zadatak da svojim djelovanjem automatski uvedu brzo kočenje radi zaustavljanja voza kod signala na pruzi, odnosno određenog mjesta opasnosti u stanicama, ako mašinovođa ne poduzme potrebne mjere za smanjenje brzine, odnosno zaustavljanje voza.

Međutim, ni godinu poslije Tužilaštvo HNK nije rasvijetlilo slučaj. 

U međuvremenu, kolege poginulih mašinovođa su podigle spomenik u Rajlovcu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.