REPUBLIKA SRPSKA

Dodik: Bit ću u Drvaru na dan kada je HDZ Livanjskog kantona najavio obilježavanje godišnjice

Ranije rekao kako se protivi odluci HDZ-a Livanjskog kantona

S današnjeg sastanka u Banjoj Luci. RTRS

Srna

21.8.2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci s načelnicima općina Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar o položaju Srba u općinama u Federaciji BiH i migrantskoj krizi.

- Dobili smo bezuvjetnu podršku člana Predsjedništva. Sve će biti kako treba i srpski narod u FBiH može mirno spavati. Prezadovoljan sam današnjim sastankom. Prava Srba bit će zaštićena - kazao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

On je u izjavi novinarima naveo kako je pored migrantske krize, na sastanku bilo riječi i o najavi Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno o obilježavanju 24 godine od oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara.

Načelnik općine Bosanki Petrovac Dejan Prošić rekao je kako je ova lokalna zajednica donijela rezoluciju koja se protivi izgradnji migrantskog centra u Medenom Polju, te traže saveznike u rješavanju ovog pitanja.

- Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici Vlade RS pružili su nam moralnu, finansijsku i svaku drugu podršku za naše aktivnosti. Ako se ostane pri namjeri da se migranti smjeste u Medenom Polju, krenuT ćemo i sa drugim represivnim mjerama i protestima prema takvoj odluci i bit ćemo složni - poručio je Prošić.

Prošić je novinarima rekao i kako je Dodik naveo da je protiv represivnih mjera bez prijeke potrebe, te da treba biti oprezan kod sigurnosne situacije. On je naglasio kako su svi, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost u Bosanskom Petrovcu protiv takvog načina rješavanja migrantske krize, jer se kosi sa svim humanim i zakonskim normama. 

Dodik je ranije rekao kako se protivi odluci HDZ-a Livanjskog kantona koji pokušava da organizira obilježavanje oslobođenja Drvara, te najavio da će biti tamo na dan kada je to zakazano. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.