PROBLEMI

Više se ne može pješice po lijekove u Srbiju

Neki od lijekova su i do tri puta jeftiniji u Srbiji, kažu građani

Most je već decenijama namijenjen samo za pješake. Avaz

Piše: E. Skokić

21.8.2019

Nedavno je započela obnova pješačkog mosta Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji povezuje Zvornik sa Malim Zvornikom u susjednoj Srbiji. Projekt rekonstrukcije, prema procjenama, koštat će 672.000 KM, a dio novca osigurala je i Vlada Srbije.

Hronični bolesnici

Most je tridesetih godina prošlog stoljeća pušten u rad, a već decenijama je namijenjen isključivo za pješake. No, oštećenja na mostu bila su posljednjih godina vidljiva golim okom pa je Gradska uprava Zvornik potpisala ugovor o rekonstrukciji s “Enikon-gradnjom”.

U prva tri mjeseca radova, pješacima će u potpunosti biti zabranjen prelazak preko mosta na jednu li drugu obalu rijeke Drine. Iako su s nestrpljenjem čekali početak obnove, ima i onih građana kojima su radovi zadali velike glavobolje. Prvenstveno se radi o onima koji su pješice iz Zvornika išli u Mali Zvornik po lijekove.

- Preko ovog mosta pješice smo išli u Srbiju po lijekove, koji su kudikamo jeftiniji. Neki od prijeko potrebnih lijekova za hronične bolesnike su i do tri puta jeftiniji u Srbiji nego u BiH – kaže jedan od građana.

Prijeko potrebne lijekove u Srbiji nisu nabavljali samo građani Zvornika. Građanima Tuzlanskog kantona se, primjera radi, više isplatilo angažirati taksistu koji bi otišao do Malog Zvornika po lijekove nego da ih kupe u domaćim apotekama.

- Kapi za liječenje glaukoma u Srbiji su oko 1.200 dinara (20 KM), a kod nas skoro 90 KM. Takvih primjera ima nebrojeno mnogo – kaže naš sagovornik.


Niža stopa PDV-a

Razlika u cijenama lijekova u Srbiji u BiH, prema mišljenju Agencije za lijekove i medicinska pomagala BiH, ogleda se u načinu formiranja cijene i nižoj stopi PDV-a na lijekove u Srbiji. Niže su i maloprodajne marže koje u bh. entitetu RS iznose 20, a u FBiH 25 posto.

Razlike u cijenama

Lijek “zyltt”, koji sprečava zgrušavanje krvi i nastanak tromboze, u BiH košta između 25 i 30 KM, a u Srbiji je jeftiniji, u prosjeku, za 10 KM. Lijek “roswera” koji se koristi za smanjenje holesterola, u BiH se plaća između 25 i 30 KM, a u Srbiji 10 KM. “Prexanor”, koji se koristi za liječenje visokog krvnog pritiska, u BiH košta 30 KM, a u Srbiji upola manje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.