TROVANJE

Potvrđeno za "Avaz": Više djece koja su boravila u SRC-u "Ajdinovići" zadržano na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a

Iz Policijske stanice Olovo rečeno je kako su istražne radnje u toku te su potvrdili da su sinoć intervenirali u ovom centru

Piše: N. D. / Avaz.ba

22.8.2019

Sportsko-rekreativni centar "Ajdinovići". Avaz

Nekoliko djece otrovalo se u Sportsko-rekreativnom centru (SRC) "Ajdinovići", gdje boravi nekoliko sportskih klubova i dječijih škola sporta u okviru priprema, saznaje "Avaz". 

Naime, našoj redakciji su se javili uznemireni roditelji, koje su o slučaju trovanja obavijestili treneri. 

- Od 37 dječaka samo iz našeg sarajevskog kluba, 14 ih je ostalo u hotelu, dok su svi ostali sinoć prevezeni do bolnice kako bi im bila ukazana ljekarska pomoć - kazao je "Avazov" izvor. 

Iz Policijske stanice Olovo rečeno je kako su istražne radnje u toku te su potvrdili da su sinoć intervenirali u ovom centru. 

- Mogu vam samo reći da je bila intervencija, da su ta lica dovezena u Dom zdravlja u Olovu. Riječ je o sedmero djece, bili su komunikativni, čini mi se da je bilo šest dječaka i jedna djevojčica - kazali su iz olovske policije.

Kako saznajemo, u SRC-u su boravile i djevojčice odbojkaškog kluba iz Slovenije te je jedna od njih, također, prevezena u bolnicu. 

Iz Centra "Ajdinovići" potvrdili su da je 11 djece sinoć povraćalo, navodeći kako se ne može još tvrditi da je riječ o trovanju, već sumnjaju da su djeca popila previše hladnih napitaka.  

- Ne mogu reći da je trovanje. Mi u Centru imamo oko 300 osoba na noćenju, ima tu više ekipa. Sinoć je nekad kasno 11 dječaka prijavilo treneru da povraća. Trener je obavijestio policiju, vjerovatno je bio u panici. Policija je obavijestila Hitnu pomoć iz Olova i mi smo ulijetali našim vozilima i djecu smo prevezli u Olovo. Doktorica je ustanovila da djeca povraćaju, ali nije rekla tačno šta je uzrok - rekao je za "Avaz" Amer Čulov, direktor prodaje i marketinga SRC "Ajdinovići". 

Djecu su upućena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje su trenutno na ispitivanju. 

- Niko ne može još reći šta je tačno, ali neka naša praksa kaže da je moguće da je prehlada želuca. Piju puno hladnih sokova, ćevapi, pljeskavice i na sve to hladna voda, onda idu na treniranje. Tako da niko još sigurno ne može reći šta se tu tačno desilo. I mi čekamo informacije s Kliničkog centra i u narednih sat čekamo da dođe Kantonalna inspekcija iz Zenice - kazao je Čulov. 

Jedan od roditelja potvrdio je za "Avaz" da su djeca zadržana na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a.

- Djeca su na Infektivnom i doktorica kaže da će svi ostati u bolnici radi daljnjih ispitivanja i praćenja - rekao je naš izvor.

Iz pres-službe Kliničkog centra saopćeno je da je na Kliniku za infektivne bolesti KCUS jutros hospitalizirano desetero djece sa povišenom temperaturom, proljevom i povraćanjem. 

- Dvoje djece ima izraženu težu kliničku sliku, dok su ostala djeca sa srednje teškom kliničkom slikom. Djeca su zbrinuta adekvatnom terapijom i pod nadzorom su ljekara - navedeno je u saopćenju.

Ispred hotela za goste Ajdinovića trenutno je prisutno je policijsko vozilo, te službeni automobil Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.