SIPA

Željko Komšić poslao zahtjev za sigurnosne provjere Zorana Tegeltije

Ovo je uobičajena procedura sigurnosnih provjera, što je nezaobilazan korak kod imenovanja rukovodećih kadrova u državi

Tegeltija: Kandidat za mandatara. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

22.8.2019

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) vrši sigurnosne provjere za Zorana Tegeltiju, potvrđeno je za Patriju iz SIPA-e. Zoran Tegeltija, kandidat za mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, još nije imenovan od Predsjedništva BiH, ali je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić 19. avgusta poslao zahtjev za sigurnosne provjere Tegeltije.

- Državna agencija za istrage i zaštitu zaprimila je zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu Izjave - Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine naveo gospodin Zoran Tegeltija, kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 

Rok za provjeru kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine propisan je članom 10 d. stav (7), Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i iznosi osam dana, a počinje teći od dana zaprimanja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine - izjavili su iz SIPA-e za Patriju.

Ovo je uobičajena procedura sigurnosnih provjera, što je nezaobilazan korak kod imenovanja rukovodećih kadrova u državi. To je bila i poruka spremnosti Komšića i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da se vlast u BiH konačno formira deset mjeseci nakon izbora u BiH.

Sagovornici Patrije objašnjavaju da je ovog puta ipak napravljena iznimka s obzirom na to da do sada nikada nije zatražena sigurnosna provjera prije imenovanja kandidata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.