REAKCIJE

Arnaut: Hrvatska i Srbija nisu garanti Dejtonskog sporazuma, već isključivo države potpisnice

Damir Arnaut. Arhiv

I. K. / Avaz.ba

22.8.2019

Nakon što je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović jučer kazao kako je Hrvatska na neki način garant Dejtonskog sporazuma reagirao je zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut (SBB).

On je, naime, od Osmanovića zatražio odgovor je li taj navod tačan i, ukoliko jeste, ostaje li Osmanović pri tom stavu i je li mu poznato da Republika Srbija i Republika Hrvatska ni na kakav način nisu garanti Dejtonskog sporazuma, već isključivo države potpisnice, i to zbog uloge koju su igrale tokom rata u našoj zemlji.   

Arnaut je Osmanovića, također, pitao je li upoznat s činjenicom da brojni srbijanski zvaničnici već duže od 20 godina, kao i neki zvaničnici Republike Hrvatske u proteklih nekoliko godina, uporno insistiraju da su njihove zemlje "garanti" Dejtonskog sporazuma, a kako bi napravili paralelu sa Sporazumom o garancijama, kojim su Velika Britanija, Grčka i Turska dobile eksplicitan status "garanta" tog sporazuma i na koji status se Turska i pozvala prilikom vojne intervencije na Kipru.

Arnaut je Osmanovića pitao i je li mu poznata činjenica da su brojni zvaničnici Bosne i Hercegovine u više navrata javno odbacili tvrdnje Republike Srbije da je ta zemlja "garant" Dejtonskog sporazuma, počevši od Harisa Silajdžića, preko Mire Lazovića, Halida Genjca, pa i samog OHR-a. 

Naposlijetku, Arnaut je upitao i hoće li Osmanović priznati grešku ukoliko je navedeni citat tačan, odnosno isti demantirati ako nije, jer bi, naveo je, zvaničnici susjednih zemalja u suprotnom taj citat mogli u budućnosti koristiti kao potvrdu svojih stavova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.