PORUKE

Špirić: Odluku o NATO-u neće donositi ova garnitura političara

Ako istekne rok koji su potpisali lideri, dogodit će se "ono najgore za BiH"

Nikola Špirić. Arhiv

Srna

23.8.2019

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da svako odustajanje od sporazuma Milorad Dodik - Dragan Čović - Bakir Izetbegović uvlači BiH u krizu s nesagledivim posljedicama.

Špirić je istakao da još nije kasno da bi se sačuvao ovaj sporazum.

On je rekao da će se, ako istekne rok koji su potpisali lideri, "dogoditi ono najgore za BiH" - Srbi će se okrenuti jedni prema drugima i razgovarati o budućnosti, isto tako i Hrvati, a onda će Bošnjaci vidjeti da su oni bili taj razarajući detonator za integrativnost BiH.

Špirić je za "Večernji list" u izdanju za BiH rekao kako se plaši da ovakvo izbjegavanje provođenja izbornih rezultata može proizvesti veoma loša rješenja koja ni za koga neće biti dobra u BiH.

On je pozvao predstavnike vladajućih političkih stranaka u RS i FBiH da što prije krenu u provođenje izbornih rezultata.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH, Špirić je istakao da način na koji se u posljednje vrijeme stvari odvijaju daje ljudima za pravo da traže i druga demokratska rješenja, što nije dobro.

- Mislim da je bošnjačka politika - politika unitarizma. Oni te saveznike traže i kod Srba i kod Hrvata, te žele izgraditi princip unitarne BiH. Dakle, državu prema principu jedan čovjek - jedan glas, prema principu - mi smo Bošnjaci dominantna nacija - rekao je Špirić, koji je i delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Špirić je naglasio da političku odluku oko NATO-a "da ili ne" neće donositi ova garnitura političara jer je to dugoročan proces.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.