SARAJEVO

Federalno ministarstvo okoliša i turizma spremno učestvovati u operativnoj akciji "30 dana na moru"

Cilj podizanje svijesti kod građana i borba protiv onečišćenja mora i voda, odnosno zagađenja rijeka i jezera

Edita Đapo, Mehmed Cero i Verica Trbić. Avaz

Avaz.ba

23.8.2019

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sastala se danas, u sjedištu ovog ministarstva u Sarajevu, s Vericom Trbić, stručnom savjetnicom u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, za Interpol Sarajevo.  

Gošća je ministricu informirala o predstojećim aktivnostima čiji inicijator je Generalni sekretarijat Interpol Lyon u provedbi operativne akcije na području Bosne i Hercegovine s ciljem podizanja svijesti kod građana i borbe protiv onečišćenja mora i voda, odnosno zagađenja rijeka i jezera. Ove godine je planirano da akcija bude održana tokom oktobra na području cijele Bosne i Hercegovine pod nazivom "30 dana na moru".

Ministrica Đapo je istakla da će Federalno ministarstvo spremno, u okviru svojih nadležnosti, učestvovati i pružiti svu potrebnu pomoć u predstojećoj akciji. U razgovoru je istaknuto da postoji problem ispuštanja otpadnih voda i materijala u more, te jezera i rijeke, ali i da ovakvi problem imaju često međunarodni karakter jer onečišćenje vodom često prelazi državne granice. Federalno ministarstvo okoliša i turizma će, nakon što im bude dostavljen izvještaj o prošlogodišnjoj pilot akciji, uputiti svoje prijedloge i sugestije organizatoru projekta.

Istaknut je i značaj provedbe međunarodnih konvencija i protokola koje je Bosna i Hercegovina dosad potpisala iz ove oblasti. Inače, ovo ministarstvo prilikom pripreme akata vodi računa da propisi budu usklađeni sa evropskim zakonodavstvom i propisima iz ove bitne oblasti. 

Ovom sastanku je prisustvovao i pomoćnik federalne ministrice za okoliš Mehmed Cero. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.