TEŠANJ

Očajni vapaji iz Tešnja nakon nevremena: Građani ovo ne zaslužuju, nema nikoga na terenu, šteta je milionska

Zbog plavljenja izvorišta Jelah van funkcije je pet bunara

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

24.8.2019

Velike štete od nevremena - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Ovo je katastrofa, ovako je Samir iz Jelaha za "Avaz" opisao trenutno stanje u Tešnju, nakon što je sinoć tu općinu zahvatilo veliko nevrijeme.

- Od jutros obilazim okolna naselja, katastrofa. Poplave su svuda. Najviše je u naseljima Piljužići, Jelah, Mračaj, Miljanovci, Tešanj, Džemilić Planje, Mrkotić i Kalošević. Kiša je počela padati sinoć oko 22 sata i padala je jutros do četiri - rekao je Samir. 

Inače, stanje u ovoj općini jutros je veoma teško. Osim kuća, poplavljeni su i nekoliko privrednih objekata i Osnovna škola "Huso Hodžić" u Tešnju te područna škola u Bobarama, kao i područna ambulanta u Piljužićima. 

Stanje prirodne nesreće

Noćas u dva sata održana je vanredna sjednica Štaba na kojoj je razmotrena situacija na terenu te su utvrđene daljnje mjere i aktivnosti. Jutros u 8:30 sati Općinski štab civilne zaštite ponovo je zasjedao te na osnovu stanja na terenu donio zaključak kojim je predloženo proglašenje stanja prirodne nesreće. Iz Civilne zaštite Tešanj navode da su angažirali svoje snage, kao i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica te policije. Međutim, u izjavi za "Avaz", Fahir Solo, vijećnik A-SDA u Općinskom vijeću Tešanj, tvrdi potpuno suprotno.

- Nismo zadovoljni situacijom na terenu. Ima nekoliko vijećnika ovdje sa mnom, izašli smo jutros u šest sati. Nažalost, rijetki su iz Civilne zaštite. Nisu ovo građani zaslužili, ovdje su milionske štete uzrokovane, volio bih da svi dođu i vide, da pitaju ljude kako su. U historiji ovakvo nešto nije zapamćeno, a niko još nije izašao. U šest sati svi su trebali biti ovdje. Ja sam prozvao sve nadležne da neko udari rukom o sto i kaže: "Halo ba, građani ovo ne zaslužuju." Nisam vidio ni načelnika, nije nas zvao niti je primijećen - kazao je Solo.

Zbog plavljenja izvorišta u Jelahu, van funkcije je pet bunara, te se očekuju prekidi u snabdijevanju vodom iz vodovoda Jelah. Fiksne telefonske veze ne funkcioniraju u Vatrogasnom domu, te je otežana i onemogućena komunikacija s građanima i nadležnim službama.

Putevi blokirani

U svim pogođenim mjestima su ugroženi i poplavljeni objekti, kao i putne komunikacije prema naseljenim mjestima Piljužići, Novi Miljanovci, magistralni put M-4 Doboj - Teslić u mjestu Kalošević koji je tokom noći deblokiran, pa se saobraćaj odvija usporeno jednom trakom. Zbog plavljenja regionalnog puta RP-474 Novi Šeher-Prnjavor u mjestu Vukovo za saobraćaj je bio zatvoren ovaj put iz pravca Tešnja prema Jelahu, dok je od Jelaha prema Piljužićima još zatvoren zbog vode na kolovozu. 

Do oštećenja regionalnog puta došlo je na području Piljužića, koje je tokom noći djelimično sanirano radi normalizacije saobraćaja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.