BOSANSKI NOVI Građani su sada sigurni

Aviobomba od 226 kilograma uklonjena iz rijeke Sane

Prevezena čamcima češke policije 1.700 metara uzvodno, zatim pretovarena u vozilo, a bit će neutralizirana u Petkovcu

Z.K. / Avaz.ba
24.08.2019 11:41

Uklanjanje aviobombe

Foto: Fena

Iz korita rijeke Sane u Bosanskom Novom jutros je uklonjena aviobomba, teška oko 226 kilograma, zaostala iz Drugog svjetskog rata, javlja Fena. 

Bombu, kao i one prethodnih dana kod gradskog i željezničkog mosta, uklonili su pripadnici Sektora za deminiranje Civilne zaštite RS i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke.

Pomoćnik direktora Civilne zaštite RS Dragan Kos pojasnio je da je aviobomba, nakon vađenja iz korita rijeke Sane, prevezena čamcima češke policije 1.700 metara uzvodno, zatim pretovarena u vozilo, a bit će neutralizirana u Petkovcu.  

Posao lociranja, uklanjanja i neutraliziranja eksplozivnih sredstava u koritu rijeke Sane u Bosanskom Novom, kaže, trajao od 12. avgusta.

Šef češke policijske misije Martin Kučera rekao je da je njihova misija završena uspješno, dok je zamjenik načelnika općine Bosanski Novi Bojan Lukač kazao da su aviobombe u koritu rijeke Sane bile potencijalna opasnost 75 godina te da su građani sada sigurni.

Pripadnici sektora za deminiranje Civilne zaštite Republike Srpske i češke policije 22. avgusta su uklonili šest aviobombi SD 70 (njemačke proizvodnje, zaostale iz Drugog svjetskog rata) ispod željezničkog mosta u rijeci Sani na dubini od dva metra.

Komentari

NA VRH