SVEMIR Dva spiska, na jednom projekt prihvaćen, na drugom nije

Ko je prevario dječaka iz Bosanskog Broda: NASA ipak nije prihvatila projekt iz BiH

Izrada nanosatelita

N. Če. / Avaz.ba
25.08.2019 08:50

Dejan L. prevaren

Foto: Agencije

Trinaestogodišnji dječak Dejan L. iz Bosanskog Broda nije dobio projekt od Američke svemirske agencije NASA da izradi nanosatelit, potvrđeno je medijima u toj američkoj agenciji.

Kako je potvrđeno iz NASA-e, projekt na koji se Dejan navodno prijavio ne odnosi se na BiH i nije bilo ni teoretski moguće da bude prihvaćen.

- Žao nam je što vas moramo obavijestiti da Dejan L. nije učesnik "NASA CubeSat lansiranja". Registracija objekata za lansiranje u svemir je odgovornost Stejt departmenta kada se radi o američkoj vladi, u skladu s Konvencijom o registraciji objekata za lansiranje u svemir. U ovom slučaju odgovornost bi bila na nacionalnim vlastima BiH, pod uvjetom da su potpisnici Konvencije - rečeno je u NASA-i.

  • Spisak iz NASA koji je proslijeđen medijima
    Spisak iz NASA koji je proslijeđen medijima Foto: Printscreen

Dijana Ždrnja, majka dječaka, na svom Facebook profilu objavila je i listu s imenima na kojoj je i ime njenog sina, čime je htjela dokazati da je prihvaćen za projekt.

Ispričala je da su "Nezavisne" poslale spisak NASA-i te da je potvrđeno da se njegovo ime ne nalazi na listi učesnika projekta. Naime, na listi iz NASA-e spisak s preporukama integralnih prioriteta za 2018. godinu završava se rednim brojem 9-21, pod kojim je naveden učesnik TechEdSat-10 iz NASA Ames istraživačkog centra, a nosilac projekta je Markus Murbah. Na spisku Dijane Ždrnje nakon ovog imena pod rednim brojem 9-22 nalazi se ime njenog sina, a iza Dejana se nalazi još nekoliko imena. Također, sa NASA-inog spiska vidi se da su svi dobitnici projekta isključivo iz SAD.

  • Spisak odabranih kandidata prema tvrdnjama majke
    Spisak odabranih kandidata prema tvrdnjama majke Foto: Agencije

Dejanova majka i dalje tvrdi da je njen sin zaista dobio ovaj projekt od NASA-e.

- Ne znam kakve podatke ste vi dobili. I ja sam zapanjena ovim što ste vi rekli. Mi smo dobili od njih dozvolu od bh. radiostanice. Naša stanica stavila je koordinate gdje će biti satelit. Mi imamo čak i dokaze da je NASA zajedno s Evropskom svemirskom agencijom platila sve troškove licence - kaže Ždrnja.

Nije jasno kako je došlo do ove situacije i ko je odgovoran za ovakav razvoj događaja.

Inače, riječ je o projektu koji je objavljen u avgustu prošle godine, a zaključen je 20. novembra 2018. Prema propozicijama, pravo na prijavu imale su neprofitne organizacije i obrazovne institucije akreditirane u SAD, a projekt je pokrenut kako bi se na NASA-inim lansiranjima u svemir od 2019. do 2022. godine našlo mjesta i za mini satelite manjih organizacija.

Prema pravilima projekta, radi se o satelitima veličine 10x10x11 centimetara, mase između 12 i 14 kilograma. NASA osigurava troškove lansiranja, a ostatak bi trebala snositi institucija koja je podnijela aplikaciju i njeni sponzori.

Mediji iz BiH i regiona prenijeli su ovu vijest, a dječaka je primila i Željka Cvijanović, predsjednica RS, i izrazila spremnost da pomogne kako bi njegov projekat mogao biti realiziran.

Tagovi

NASA Projekat

Komentari

NA VRH