ANALIZE

Kakva sudbina sutra čeka Tegeltiju na sjednici Predsjedništva BiH

Zavisimo od njihove dobre volje, a to je najgore što se moglo desiti, jer te volje nema, ističe Trifunović

Tegeltija: Kandidat za mandatara Vijeća ministara. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

26.8.2019

Ako je vjerovati onome što govore tri člana Predsjedništva BiH, Zoran Tegeltija u utorak neće biti predložen za mandatara za formiranje Vijeća ministara BiH, kazao je politički analitičar i nekadašnji član Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić.

Nema logike

Za utorak je, na zahtjev člana Predsjedništva Milorada Dodika, ponovo zakazana sjednica Predsjedništva, na čijem je dnevnom redu imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo da su članovi Predsjedništva BiH prošlog utorka dogovorili jedino da odgađaju izjašnjavanje o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) za NATO i o imenovanju mandatara. Dodik odbija ANP, a predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović poručuju da bez ANP-a nema ni mandatara. Iste stavove iznijeli su i nakon što je zakazana nova sjednica.

Šehić: Samo tri opcije. Arhiv

- Samo se tri stvari mogu desiti: da predlože Tegeltiju, da ne bude konsenzusa za to ili da se opet odgodi. Mnogo toga mi, kao građani, ne znamo šta je iza kulisa – kazao je Šehić.

Zanimljivo je, međutim, to da, ukoliko Tegeltija ne bude podržan, on izlazi iz te priče i, s obzirom na to da predsjedavajući mora biti iz reda srpskog naroda, Savez nezavisnih socijaldemokrata morat će predložiti novo ime.

Trifunović: Nema sankcija. Arhiv

Analitičar Aleksandar Trifunović smatra da se u utorak neće dogoditi baš ništa, jer ne postoji pritisak, te je dodao da su građani taoci nečinjenja.

- Ne moraju ništa da rade, jer neće trpjeti sankcije. Birači ne pritišću političare da rade svoj posao tako da su oslobođeni bilo kakve kontrole i lične odgovornosti. Zavisimo od njihove dobre volje, a to je najgore što se moglo desiti, jer te volje nema – naglasio je Trifunović.

Razlozi odbijanja

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, ističe da je NATO bez sumnje u BiH te su Dodikovi razlozi za odbijanje ANP-a besmisleni, ali da je besmisleno i Komšićevo i Džaferovićevo insistiranje na ANP-u, jer je NATO u BiH.

Kazaz: Besmisleni razlozi. Arhiv

- Unutar militaristički postavljenog političkog sukoba nije moguće naći rješenje. Vidjet ćemo šta će se desiti – dodao je Kazaz.

Ni oni ne znaju šta će se desiti

- Znamo da ostaju kod svojih stavova, a onda se iz Komšićevog kabineta traži provjera nadležnih institucija, postoje li smetnje da Tegeltija bude imenovan pa, onda, imamo zakazanu sjednicu. A šta se u BiH može desiti sutra, ne znaju ni oni sami, a kamoli mi – smatra Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.