GODIŠNJICA

"Dan otvorenih vrata" u znak sjećanja na razaranje sarajevske Vijećnice

U Inat kući bit će upriličeno druženje pod nazivom "Vijećnica iz inata"

Fena

25.8.2019

Postavka u Vijećnici. Fena

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice granatiranja i paljenja zgrade sarajevske Vijećnice, simbola glavnog grada i nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, danas je u tom prepoznatljivom zdanju i svojevrsnom hramu kulture upriličen "Dan otvorenih vrata".

Građani i gosti Sarajeva u prilici su, između ostalog, upoznati se s postavkom muzeja smještenog u Vijećnici, koja svjedoči o burnoj historiji grada i događajima vezanim uz jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini.

Kako je najavljeno iz Pres-službe Grada Sarajeva, istim povodom večeras će u Inat kući biti upriličeno druženje pod nazivom "Vijećnica iz inata".

Sarajevska Vijećnica, građena u pseudomaurskom stilu, svjedočeći o susretu civilizacija, prvi put je zvanično otvorena 20. aprila 1896. godine kao jedan od simbola grada, što je ostala i do danas.

U vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine Vijećnica, u kojoj je od 1951. bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, bila je više puta granatirana s položaja pripadnika bivše JNA i Vojske Republike Srpske.

Tokom granatiranja u noći sa 25. na 26. avgust 1992. zgrada Vijećnice je zapaljena, a u vatrenoj stihiji nestao je Katalog biblioteke, odnosno oko 90 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH, dok je unutrašnjost ovog monumentalnog zdanja skoro potpuno uništena.

Rekonstrukcija sarajevske Vijećnice počela je 1996. i trajala je 18 godina, a ponovo je svečano otvorena 9. maja 2014. - na Dan pobjede nad fašizmom. Tako je Sarajevu vraćen jedan od njegovih simbola, građevina koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.