RAZGOVOR

Safet Softić: Ime novog reisu-l-uleme znat ćemo do 15. oktobra

Centralna tačka na dnevnom redu bila je ova o raspisivanju izbora za novog reisu-l-ulemu

Softić: Iznenađen sam dobrom atmosferom. Arhiv

Piše: F. Mustafić

25.8.2019


Sabor Islamske zajednice (IZ) u BiH donio je na jučerašnjoj sjednici odluku o raspisivanju izbora za novog reisu-l-ulemu. Predsjednik Sabora Safet Softić, nakon sjednice, kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” da je bez veće rasprave usvojena ova odluka te da su imenovane komisije koje će u narednom periodu provesti izbore u Islamskoj zajednici.

Dva imena

- Centralna tačka na dnevnom redu bila je ova o raspisivanju izbora za novog reisu-l-ulemu. Osim toga, posebnu pažnju izazvalo je i usvajanje Pravilnika o radu džemata i medžlisa u okviru Sabora IZ i tu se otvorila šira rasprava – kazao je Softić. 

On je rekao da će u toku narednog mjeseca unutar izbornih okruga biti evidentirati potencijalni kandidati za budućeg reisu-l-ulemu.

- Naredna sjednica Sabora održat će se 21. septembra i na njoj će biti predstavljeni svi kandidati. U slučaju da bude veći broj kandidata, Sabor će izabrati najmanje dva imena. Nakon te sjednice, bit će zakazana sjednica Izbornog tijela, koje će izvršiti izbor novog reisu-l-uleme. Ono treba zasjedati do 15. oktobra, jer prema Pravilniku o izboru reisu-l-uleme, novi reis mora se izabrati mjesec prije isteka mandata aktuelnog reisu-l-uleme, a to je 15. novembar. To znači da će izborno tijelo do 15. oktobra tajnim glasanjem izabrati novog reisu-l-ulemu – potvrdio je Softić.

Prema njegovim rjiečima, još je rano govoriti o eventualnim kandidatima, a do sada se ne spominju ni imena potencijalnih.

- Sada smo samo donijeli odluku o otvaranju procesa. Pravilo je da najstariji sabornik u okviru svakog izbornog okruga organizira sastanak na koji će biti pozvani nadležni predstavnici i oni će kandidirati određena imena. U ovom trenutku nemamo nijednu javnu objavu bilo kojeg kandidata, uključujući i aktuelnog reisu-l-ulemu. Oni koji se žele prijaviti, sačekat će odluke izbornih okruga i tek tada bi trebli objelodaniti svoje kandidature – dodao je Softić.

Ozbiljna pitanja

Predsjednik Sabora rekao je i da je vrlo zadovoljan atmosferom u aktuelnom sazivu, ali i općenito u Islamskoj zajednici.

- Moram priznati da sam nakon ove sjednice prijatno iznenađen, prije svega strukturom aktuelnog saziva Sabora. Uvažavajući činjenicu da Sabor, osim BiH, pokriva i Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju te dijasporu, čini mi se da imamo najbolju struktura Sabora. Zbog toga sam optimista da ćemo se u narednom periodu pozabaviti ozbiljnim pitanjima unutar IZ te da ćemo postići dobre rezultate – naveo je Softić.

Odnosi sa zajednicama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji

- Na ovoj sjednici dali smo saglasnost za usvajanje statuta Islamske zajednice u Hrvatskoj, a očekujem da ćemo na narednoj sjednici usaglasiti i Statut IZ u Srbiji. U fokusu su nam odnosi sa islamskim zajednicama u Hrvatskoj, Srbiji, ali i Sloveniji, za koju smo na prvoj sjednici usaglasili temeljni akt kada je u pitanju statut.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.