BOSANSKA KRUPA

Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Bihaća Hamdije Lipovače

Saslušan veći broj svjedoka

Hamdija Lipovača. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

26.8.2019

Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu protiv bivšeg načelnika općine Bihać Hamdije Lipovače zbog sumnje da počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Optužnicom Tužilaštva USK Lipovača se tereti da je 7. januara 2009. godine kao službena osoba u svojstvu načelnika općine Bihać, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti navedene funkcije na način da je, bez prethodno provedenog postupka javne nabavke u kojem bi osigurao da Općina Bihać sačini tendersku dokumentaciju na osnovu koje će moći utvrditi činjenice o pravnom i poslovnom subjektivitetu budućeg poslovnog partnera, s izvjesnom kompanijom ''Kentrik Europe B.V.'' zaključio sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima općine Bihać, te istog dana, osnovom plaćanja obaveze preuzete navedenim sporazumom, donio zaključak o prijenosu sredstava na osnovu kojeg je služba računovodstva izvršila isplatu novčanih sredstava u visini od 48.944,65 KM, za koju isplatu Općina Bihać nikad nije dobila odgovarajuću protuuslugu. 

Hamdija Lipovača dolazi na ročište. Arhiv

Lipovača je, kako se navodi u optužnici, kao tadašnji načelnik bio svjestan propusta koje je učinio te nije osigurao da se u ugovoru precizno navedu obaveze druge ugovorne strane u pogledu rokova izvršenja naručenog posla.

- Optuženi je kao službena osoba u Federaciji, povredom zakona, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM - istaknuto je u optužnici.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona Bihać je, nakon provedene istrage, saslušavanjem većeg broja svjedoka i analizom materijalne dokumentacije potvrdilo osnovanost sumnje da je optuženi Hamdija Lipovača počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.